Hlavní obsah

Na turnaji v Prostějově se s Novákem rozloučí i Berdych

Jirka G. NovákSport.cz

Nejlépe obsazený tenisový turnaj na českém území UniCredit Czech Open proběhne za účasti nejvýše postaveného hráče Tomáše Berdycha. Ten ve středu ukončil svou pouť na grandslamovém Roland Garros a v Prostějově se představí ve čtyřhře. Jeho deblovým parťákem bude Jiří Novák, který se na turnaji definitivně rozloučí s tenisovou kariérou.

Článek

Novák byl dlouhá léta oporou daviscupové reprezentace a Prostějov je pro něj srdeční záležitost. Na zdejších kurtech s velkým tenisem začínal a stále zde také bydlí. "Za to, co pro prostějovský a český tenis udělal, si zaslouží důstojné rozloučení. Jeho utkání prvního kola se uskuteční v úterý kolem šestnácté hodiny na centrálním dvorci," pozvala všechny fanoušky tenisu ředitelka turnaje Petra Píchalová.

Někdejší pátý hráč světového žebříčku se podle ní na turnaj připravuje svědomitě. "Je si vědom toho, že nehrál zápas osm měsíců. Ale denně trénuje na kurtu dvě až tři hodiny," pokračovala Píchalová. Za zásluhy ve prospěch českého tenisu bude Novákovi prostřednictvím  předsedy tenisového svazu Ivo Kaderky předána medaile Karla Koželuha.

Účast slíbili i Massa a Gaudio

Vedle Nováka a Berdycha se divákům v Prostějově představí takřka celá česká špička a chybět nebudou ani zvučná světová jména. Naposledy pořadatelům přislíbil účast olympijský šampion Nicolas Massu a vítěz Roland Garros z roku 2004 Gaston Gaudio. Záležet ale bude na jejich "neúspěšnosti" na probíhajícím French Open, kde se díky rozmarům počasí neustále zdržuje program zápasů.

"Zatím nevypadla řada hráčů, kteří se v Prostějově měli objevit," dělá si starosti Píchalová. "Nicméně máme ve startovním poli jedenáct hráčů z první světové stovky, to jsme nikdy před tím neměli," tvrdí ředitelka turnaje. Volné karty pro účastr v turnaji ještě dostali Dušan Lojda, Němec Florian Mayer a slovenský tenista Dominik Hrbatý. O čtvrté se stále jedná.

Přijede i Lendl

Do Prostějova přijede také žijící tenisová legenda Ivan Lendl, ale do ruky prý raketu nevezme. "Ani jsme jej k tomu nezkoušeli přemluvit, jeho postoj k hraní tenisu je už delší dobu velmi zásadový. I když Jirka Novák i Karel Nováček do něj hučeli," tvrdí Dr. Miroslav Černošek, jednatel společnosti TK Plus, partnera turnaje. Lendl bude hlavní hvězdou golfového turnaje osobností, který se v Prostějově uskuteční v pátek 8. června.

Turnaj UniCredit Czech Open začne v neděli 3. června zápasy kvalifikace, v pondělí se rozběhne hlavní soutěž. Finále dvouhry i čtyřhry je na programu v sobotu 9. června. Souběžně bude probíhat i ženská část turnaje, která ale premiérově proběhne v nedalekém Přerově. Tam se finále uskuteční v neděli 10. června.

Reklama

Související témata: