Hlavní obsah

Tři čeští deblisté v semifinále French Open, Vaidišová dohrála

PAŘÍŽ

Česká tenistka Nicole Vaidišová prohrála v úterním čtvrtfinále Roland Garros 3:6 a 5:7 se Srbkou Jelenou Jankovičovou. Nezopakovala tak loňský postup do semifinále a jako poslední z českých zástupců ve dvouhrách na letošním French Open vypadla. O postup do finále si naopak zahrají tři čeští deblisté, Lukáš Dlouhý s Pavlem Víznerem a Radek Štěpánek, který zvládl úskalí čtvrtfinále spolu s Indem Mahešem Bhúpathím.

Článek

Vaidišová se svojí přemožitelkou prohrála potřetí z posledních čtyř vzájemných zápasů. "Dnes to nebyl zápas, kdy by stačilo jen udržet míč ve hře," řekla Vaidišová mimo jiné po zápase.

První set rozhodl jediný brejk. Osmnáctiletá Češka ztratila podání v šesté hře, a zatímco na začátku setu byly hry při podání Jankovičové vyrovnané, v koncovce si vítězka antukového turnaje v Římě svůj servis bezpečně pohlídala. Česká tenistka po zápase uznala, že klíčové podání ztratila zbytečně a navíc se dopustila několika zbytečných chyb.

Běhavá Jankovičová vytrvale vracela všechny míče a čekala na chyby. Česká tenistka novinářům vysvětlila, že vzhledem ke kvalitám soupeřky v dlouhých výměnách nemohla dělat nic jiného než riskovat. "Dnes to nebyl zápas, kdy by stačilo jen udržet míč ve hře. Musela jsem do těch míčů jít. Její druhý servis není tak silný. Je to její slabina, takže jsem do něj musela jít," popisovala Vaidišová svou strategii.

Jankovičová se dobře pohybovala a ubránila se

Nakonec slavila úspěch trpělivá hra méně chybující tenistky. "Musela jsem vracet její míče, abych se dostala k bodu. Opravdu jsem se dneska dobře pohybovala a snažila jsem se ubránit jejím úderům," popsala svou taktiku Jankovičová. Ta se navíc mohla opřít o první servis, jehož úspěšnost se po celý průběh zápasu pohybovala nad hranicí 70 procent.

Vaidišová své podání znovu ztratila v páté hře druhé sady, a když pak nevyužila vlastní šance na okamžité získání brejku zpátky, dvaadvacetiletá soupeřka za stavu 5:4 podávala na vítězství v zápase. V desáté hře ale česká tenistka zabojovala, vítězným returnem přímo na čáru odvrátila mečbol a vzápětí se jí podařilo srovnat na 5:5.

Následující vlastní podání však neudržela. Při brejkbolu zahrála bekhend do autu a Srbka dostala další šanci podávat na postup. Vaidišová sice dokázala odvrátit další tři mečboly, ale při celkově pátém už neuspěla a čtvrtfinále za hodinu a 25 minut prohrála.

Vaidišová vypadne z desítky

Vyrovnaný zápas mohl dopadnout i opačně, ale srbská tenistka zvládla i situace, kdy se ocitla pod tlakem. "Určitě jsem měla šance, jenom jsem je nevyužila. Je to tvrdá dívka a bojuje, to by se mělo ocenit. Stačilo pár míčků, ale bohužel, příště," komentovala česká fedcupová reprezentantka průběh utkání.

Nenavázala tak na semifinále z loňské Paříže a letošního Australian Open a vypadne z elitní desítky světového žebříčku. Vystoupení v Paříži, kam odjela po dlouhé zdravotní pauze, však hodnotila pozitivně. "Jsem spokojená s tím, že jsem se zase dostala do rytmu, s tím, jak jsem hrála. Samozřejmě vždycky to může dopadnout líp, ale nedá se nic dělat, budu se snažit připravit se na Wimbledon," řekla. Na londýnské trávě je jejím maximem čtvrté kolo z loňského roku.

Jankovičová podruhé v kariéře postoupila na grandslamu mezi nejlepší čtyři. Loni na US Open prohrála dobře rozehraný zápas s Belgičankou Justine Heninovou, proti níž se postaví také v Paříži. Podle Vaidišové půjde o předčasné finále.

V semifinále čtyřhry Dlouhý, Vízner a Štěpánek

O velké překvapení se postaral ve čtyřhře český pár Lukáš Dlouhý, Pavel Vízner, který vyřadil americké jedničky a pětinásobné grandslamové vítěze Boba a Mika Bryanovy. Nad dvojčaty Češi vyhráli po dvouhodinové bitvě 5:7, 6:4, 6:4 a mohou se těšit na semifinále.

Na senzační postup českého deblového páru Dlouhý, Vízner do semifinále Roland Garros navázal Radek Štěpánek. S indickým spoluhráčem Mahešem Bhúpathím vybojovali vítězství nad druhou nasazenou švédsko-běloruskou dvojicí Björkman, Mirnyj, kterou v zápase přesunutém na centrální kurt porazili v tie-breaku třetího setu 8:6.

Čeští tenisté na Roland Garros 2007
Muži
Čtyřhra - čtvrtfinále:
Dlouhý, Vízner (9-ČR) - B. Bryan, M. Bryan (1-USA) 5:7, 6:4, 6:4, Bhúpathí, Štěpánek (Indie/ČR) - Björkman, Mirnyj (2-Švéd./Běl.) 3:6, 6:1, 7:6 (8:6).
Ženy
Dvouhra - čtvrtfinále:
Jankovičová (4-Srb.) - Vaidišová (6-ČR) 6:3, 7:5.
Junioři
Dvouhra - 2. kolo:
Ramirez (Mex.) - Jebavý (7-ČR) 6:3, 3:6, 6:4.
Čtyřhra - 2. kolo:
Jebavý, Trevisan (1-ČR/It.) - Mckenzie, Tomic (Austr.) 6:2, 7:6 (7:5).
Ostatní výsledky Roland Garros najdete zde.

Reklama