Hlavní obsah

Poražená Ivanovičová bere finálový debakl jako poučení

Srbská tenistka Ana Ivanovičová po prohře ve finále grandslamového turnaje Roland Garros uznala, že sobotní utkání s obhájkyní titulu Justine Heninovou nezvládla především psychicky. Zároveň slíbila, že se z této pařížské lekce poučí.

Článek

"Na začátku jsem byla v pohodě, ale pak jsem najednou znervózněla. Dělala jsem všechno, co bylo v mých silách. Jakmile jsem byla na kurtu, začala jsem o té situaci přemýšlet a bylo tam příliš emocí," svěřila se tenistka, která poskočí na šesté místo světového žebříčku.

Heninová naopak zužitkovala všechny své zkušenosti a boj o titul zvládla s přehledem. "Mohu se od ní učit. Jsem si jistá, že také byla nervózní, ale vyrovnala se s tím lépe, protože je prostě šampionka. Kdybych byla schopna lépe zvládat své emoce, byl by to jiný zápas," složila Srbka soupeřce poklonu.

Navzdory kruté finálové porážce prožila Ivanovičová v Paříži krásné dva týdny. "Porazila jsem skvělé hráčky a jsem hrdá na to, čeho jsem dosáhla. Byl to pro mě úžasný turnaj. Těším se na turnaje, které budu hrát, a další šance, které dostanu," uvedla.

Nemyslí si, že by jí dnešní zkušenost nějak uškodila. "Mým cílem je vyhrát grandslamy a stát se světovou jedničkou. Aby se mi to povedlo, musím se naučit zvládat tlak. Mám pocit, že jsem na dobré cestě," prohlásila odhodlaně.

Vlna emocí

Heninovou zavalila po zápase vlna emocí. O Australian Open přišla, protože řešila manželskou krizi, ale po rozvodu se na druhý grandslam roku vrátila ve velkém stylu. "Na začátku roku jsem prožívala těžké chvíle. Vydržela jsem to a teď jsem znovu našla na kurtu ohromné potěšení," uvedla bezprostředně po utkání.

Ziskem šestého grandslamového titulu překonala Venus Williamsovou i Martinu Hingisovou. Z aktivních hráček před ní zůstává jen Serena Williamsová, která už má osm trofejí. Belgičanka ani nedokázala okamžitě vstřebat, čeho třetím triumfem za sebou dosáhla. "Dobrodružství pokračuje, potřetí v řadě na Roland Garros a je to neuvěřitelný pocit," svěřila se.

Titul věnovala svým nejbližším, k nimž během krize v osobním životě znovu našla cestu. Několik let předtím s otcem ani sourozenci nekomunikovala. Při slavnostním vyhlášení poslala také pozdrav do nebe své mamince, která se nedožila ani jejího prvního pařížského triumfu v roce 2003.

Reklama

Související témata: