Hlavní obsah

Federer je přesvědčený, že může French Open vyhrát

PAŘÍŽ

Švýcarský tenista Roger Federer je přesvědčený, že jednou může French Open vyhrát. Zatím na pařížské antuce dvakrát postoupil do finále a vždy ho porazil Španěl Rafael Nadal. Naposledy neuspěl v neděli, vyhlášenému antukáři podlehl ve čtyřech setech.

Článek

"Vím, že to mohu dokázat, to je jisté. Jestli může někdo Rafu porazit, tak jsem to já," prohlásil Federer odhodlaně po nedělní prohře. Ta ho připravila o šanci stát se teprve třetím tenistou historie, který má zároveň v držení všechny čtyři grandslamové tituly.

Trofej z Roland Garros vítězi deseti grandslamových turnajů stále uniká. Federer to vidí jako velkou výzvu. "Kdybych dneska vyhrál, tak už by mi v kariéře nezbývalo moc cílů, kterých by mohl dosáhnout. Tenhle zůstává otevřený a nakonec, jestli ho dosáhnu, bude to o to sladší," uvedl pětadvacetiletý tenista.

Teď už se dívá směrem k Wimbledonu, kde vládne on. "Vyhrát ho popáté za sebou, to by bylo naprosto neuvěřitelné," prohlásil.

Nadal se cítí lepším hráčem 

Na antuce je jasným králem jednadvacetiletý Španěl, který z posledních 89 zápasů na tomto povrchu prohrál jen ve finále turnaje v Hamburku právě s Federerem. Na pařížském grandslamu proměnil tři starty ve tři tituly, ale přesto si nepřipadá neporazitelný. "Když jdu na kurt, nejsem si stoprocentně jistý, že vyhraju. Vím, že mohu prohrát," řekl Nadal.

Myslí si, že letos předváděl na French Open vůbec svůj nejlepší tenis, a chce se nadále zlepšovat nejen na antuce. "Nejdůležitější je pro mě zlepšovat svůj tenis, mít pocit, že hraju dobře. Pokud se budu zlepšovat, budu mít šanci vyhrát víc grandslamů, hlavně na jiném povrchu než na antuce," naznačil své další cíle.

Je přesvědčen, že se jim může přiblížit. "Letos se cítím být lepším hráčem, jsem komplexnější. Vím, že mohu jít na síť a mít tam větší šanci než dřív. Umím hrát agresivnější forhend a zlepšil jsem bekhend. Ale mám ještě hodně práce před sebou."

Loni Nadal překvapil postupem až do finále Wimbledonu, ale letos o svých šancích na londýnské trávě mluví opatrně. "Hrát znovu finále bude velmi obtížné. Mluvíte o povrchu, který není mým nejoblíbenějším. Ale chci předvést své maximum a jít do Wimbledonu s nejlepší možnou přípravou. A pokud neuspěji, vrátím se domů šťastný, protože jsem udělal, co jsem mohl."

Reklama