Hlavní obsah

Hokejisté NHL z Jágr týmu bodovali v tenisovém testu

OLOMOUC

Hokejisté NHL z Jágr týmu bodovali v rámci Tradičního tenisového turnaje hráčů NHL - Euro Oil Open v Olomouci v mezinárodním tenisovém testu International Tennis Number (ITN), který se stal součástí pátečního klání. ITN zastřešuje Mezinárodní tenisová federace (ITF). Testu se na vlastní kůži podrobili například Josef Vašíček, nebo Tomáš Plekanec.

Foto: Czech Tennis Agency

Jaroslav Nedvěd

Článek

Své tenisové dovednosti si vyzkoušel i Jaroslav Nedvěd a byl tak zařazen do on line celostátního žebříčku hráčů ITN. „Hraji tenis, co to jde, ale moc času na to není,“ přiznal Nedvěd.  Podobně je na tom ve vztahu k bílému sportu i Jaromír Jágr. Na otázku, jak často tenis hraje, na tiskové konferenci po skončení turnaje hráčů NHL reagoval: „Tak jednou za tři roky.“

International Tennis Number je celosvětový projekt testování úrovně tenisových dovedností především rekreačních hráčů. Testování provádí profesionální trenéři na základě celosvětově uznávaných pravidel. Hodnotí se přesnost a síla základních úderů, servis, volej a pohyblivost na dvorci. Tenisté poznají své skryté rezervy a během zhruba dvaceti minut trvání testu ITN zjistí, v čem hru dále zlepšovat.

„Každý, kdo test absolvuje, a to především z řad široké veřejnosti, je zařazen do národní interaktivní databáze ITN na www.czta.cz. Ta umožňuje vyhledávání hráčů a klubů podle řady kritérií. Pokud si chcete zahrát, nemusíte už složitě shánět partnera, ale díky databázi ITN snadno oslovíte soupeře i spoluhráče,“ uvedl trenér ITN Jan Písecký z pražského areálu Cibulka, který v Olomouci bodoval hráče NHL.

Databáze tenistů už i v Česku

Projekt ITN je rozšířen ve více než sto zemích, především v Německu, Austrálii a USA, kde v databázích zahrnuje desetitisíce tenistů. V Česku začala tenisový test a online přehled tenistů realizovat společnost Czech Tennis Agency (CZTA) na počátku letošního roku.

„V současnosti máme v databázi téměř dvě stovky tenistů z celé republiky. Do konce roku hodláme odehrát desítky tenisových testování pro veřejnost. Očekáváme, že se tak databáze značně rozroste,“ konstatuje jednatel CZTA Jiří Bída. Podle něho testování ITN probíhalo už například na letošním ECM Prague Open a Mistrovství ČR novinářů v tenise. „Výsledek testu nemusí být pro hráče definitivní. Může se zlepšovat ve vzájemných zápasech s ostatními otestovanými hráči,“ dodal Bída.

Najít a hrát

V databázi ITN může každý otestovaný hráč zdarma vyhledat a oslovit vhodného sparingpartnera či spoluhráče pro dvouhru i čtyřhru s přibližně stejnou herní úrovní ve svém klubu, městě, regionu případně v zahraničí. Databázi ITN může využít jakýkoliv klub či pořadatel rekreačních turnajů k rozdělení hráčů do kategorií se srovnatelnou herní úrovní. Každý získá certifikát ITN Mezinárodní tenisové federace (ITF).

Turnaj hráčů NHL - Euro Oil Open organizovala společnost TK Plus.

Reklama

  4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 Bejlek - Blinkovová 4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 konec
20240424T19 : 45:00+0200
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek
Blinkovová
  Macháč - Ruusuvuori dnes 11 : 00
20240425T11 : 00:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori
  Hanfmann - Menšík dnes 14 : 00
20240425T14 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík