Hlavní obsah

Vaidišová si dokázala, že už může velké hráčky porážet i na trávě

Nevyzpytatelná tráva rozhodně není nejoblíbenějším povrchem české tenistky Nicole Vaidišové, ale i na ní už je schopna porazit kohokoliv. Sobě i fanouškům to dokázala úterní osmifinálovou výhrou nad loňskou wimbledonskou šampiónkou Amélií Mauresmovou. Vítězství ve třech setech jí vyneslo postup do čtvrtfinále Wimbledonu, kde se rok od roku zlepšuje. Její soupeřkou bude srbská hráčka Ana Ivanovičová.

Článek

Bývalou světovou jedničku porazila Vaidišová v předchozích dvou vzájemných utkáních, ale do úterního duelu nastupovala s respektem. "Věděla jsem, že to na tomto povrchu budu mít těžší," řekla Českému rozhlasu Vaidišová, která nad Mauresmovou loni vyhrála na antuce na Roland Garros a v hale na koberci v Moskvě.

I když Francouzku považovala za favoritku, nešla do zápasu odevzdaně. Sebedůvěra se jí vyplatila především v úvodu třetí sady, kdy se vyrovnaný zápas změnil v jasnou záležitost. "Jenom jsem se snažila po druhém setu zůstat pozitivní a hrát naplno. Myslím, že ji to trochu překvapilo," poznamenala semifinalistka loňského French Open a letošního Australian Open.

Třetí set byl sice nejjednodušší, ale jeden nepovedený úder nepřežila raketa, kterou Vaidišová zlostně praštila o zem. "Je úplně na šrot. Ta to dostala, ale nevadí, ještě jich mám dost."

V All England Clubu poprvé okusila atmosféru Centrálního dvorce, kam se hodně těšila. Při příchodu na kurt dýchá na tenisty tradice. "Ta cesta je taková pompézní. Ale když už to jdete popáté kvůli dešti, těch schodů nahoru, tak už vám to tolik nepřijde," narážela Vaidišová na rozmary počasí.

Počasí je pro všechny stejné 

Kvůli nim musely obě aktérky strávit celkem třikrát pár minut v šatně. "Ani mi nepřišlo, že by tak moc pršelo. Tady to navíc trvá, jak se zakrývají kurty a sundává síť. Když už to přišlo potřetí, bylo to zvláštní, ale je to pro obě stejné," komentovala osmnáctiletá Češka časté pauzy.

Bezprostředně po zápase ještě neznala svou příští soupeřku, ale při výběru z dvojice Ana Ivanovičová - Naděžda Petrovová jí to bylo jedno. "Tenisově jsou si podobné, obě mají dobrý servis a dobrý forhend, ale trošku horší pohyb, tam je slabina," prohlásila Vaidišová, která se utká se Srbkou Ivanovičovou.

Měly by hrát ve středu, pokud to počasí dovolí. Vaidišovou tak čeká náročný program tří utkání ve třech dnech, i když v pondělí to byla jenom dohrávka tří her duelu s Běloruskou Viktorií Azarenkovou. "Počasí to tak určilo a moje soupeřka hraje to samé, jsme na tom stejně. Prostě to takhle je, je to Wimbledon, je to grandslam, tak tomu člověk dá všechno," dodala Vaidišová, která by ještě v úterý měla odehrát druhé kolo čtyřhry po boku Barbory Záhlavové-Strýcové.

Reklama