Hlavní obsah

Sampras: Na dva vítězné sety bych na trávě držel krok s kýmkoli

LOS ANGELES

Bývalý skvělý tenista Pete Sampras věří, že by i v pětatřiceti letech dokázal v utkání na dva vítězné sety držet na trávě krok se všemi hráči současné světové špičky. Sedminásobného wimbledonského vítěze mrzí, že mezi tenisty se už nenajde žádný specialista na hru na trávě, jako byl on. Právě díky stylu hry servis-volej by si nejúspěšnější hráč historie i na své následovníky věřil.

Článek

"Tráva je tak zvláštní povrch, že bych na ní pravděpodobně stačil v utkání na dva vítězné komukoli i dnes," řekl v telefonickém rozhovoru s novináři vítěz čtrnácti grandslamových turnajů, jenž ukončil kariéru po triumfu na US Open 2002.

"Stále si dokážu podržet podání a voleje mi taky jdou. Myslím, že bych měl proti současným hráčům, kteří jen zůstávají na základní čáře, výhodu. Docela rád bych si proti někomu z nich zahrál set, abych viděl," uvedl wimbledonský rekordman, jenž se až do minulého roku od ukončení kariéry téměř nedotkl rakety. Loni však začal působit v takzvané Profesionální lize světových týmů a letos úspěšně zahájil své účinkování na veteránském okruhu.

Těší se na exhibice s Federerem

"Samozřejmě, kdybych hrál se současnou špičkou na tvrdém povrchu, bylo by to něco jiného. Ale když jsem hrával na trávě a viděl jsem kluky, kteří jen stáli na základní čáře, tak jsem si na nich docela smlsnul," vzpomínal americký tenista s řeckými kořeny, jehož mrzí úbytek hráčů vyznávajících aktivní hru. "Je to pro mě smutný pohled. Dneska se rozmáhá hra od základní čáry, naopak v mojí generaci jsme všichni hráli servis-volej," dodal nejúspěšnější představitel tohoto stylu.

Samprase čeká na podzim série exhibičních utkání v Asii se současným vládcem světového tenisu Rogerem Federerem, jenž se nyní ve Wimbledonu snaží o páté vítězství za sebou. "Možná budou lidé překvapeni, co z toho vzejde. Nemyslím si, že bych některé z těch utkání vyhrál, ale když ho dotlačím do pár tie-breaků, budu nadšený," uvedl muž, jehož tehdy neznámý Federer vyřadil v roce 2001 ve čtvrtém kole Wimbledonu a překazil mu útok na osmé vítězství v All England Club a páté za sebou.

Reklama