Hlavní obsah

Kapitán Tarpiščev žádá přesunutí Fed Cupu na neutrální půdu

MOSKVA

Ruský nehrající kapitán Šamil Tarpiščev požádal Mezinárodní tenisovou federaci (ITF), aby nadcházející semifinále Fed Cupu přesunula ze Spojených států amerických na neutrální půdu. V americkém Vermontu totiž nemůže být s týmem, protože stále nedostal vízum.

Článek

"Podle regulí ITF pořadatelská země nesmí bránit ve vstupu jakémukoliv oficiálnímu členu týmu. Ale máme tady precedent, protože americké úřady mi neudělily vízum, abych mohl být v takto důležitém zápase s týmem. Jenom si představte, co by se stalo, kdyby Rusko nedalo víza americké kapitánce, to by byl velký mezinárodní skandál," řekl Tarpiščev agentuře Reuters.

Problémy s americkým vízem nemá poprvé a podle všeho je v nemilosti kvůli údajným kontaktům s ruskou mafií, které však důrazně popírá. "Američané vždycky rádi mluví o lidských právech a demokracii, ale jsou první, kteří tato práva ostatním upírají. Deset let jsem terčem amerických úřadů, aniž by mi někdo dokázal nějaké provinění," prohlásil.

Americká ambasáda v Moskvě v úterý sdělila, že se Tarpiščevova žádost stále ve Washingtonu řeší. Zatím není Tarpiščevovi nic platné, že patří k předním sportovním funkcionářům. Je totiž zároveň předsedou národního tenisového svazu a členem Mezinárodního olympijského výboru.

Zápas začíná v sobotu, a i kdyby se na něj kapitán nedostal, o bojkotu neuvažuje. "Vždycky myslím v první řadě na hráčky a z minulých zkušeností vím, že jakýkoliv bojkot je pro ně velmi těžký. Navíc kdybychom nehráli, jenom bychom dostali pokutu a byli bychom vyřazeni z Fed Cupu," vysvětlil.

Reklama

Související témata: