Hlavní obsah

Štěpánek po triumfu v LA myslí na návrat do světové desítky

Český tenista Radek Štěpánek se po půlroční zdravotní pauze a dlouhém výkonnostním tápání odrazil ode dna a pomýšlí na návrat do elitní světové desítky. Optimisticky ho naladil nedělní triumf na turnaji v Los Angeles, kde v nedělním finále porazil po setech 7:6, 5:7 a 6:2 domácího Jamese Blakea.

Článek

Štěpánek kvůli zranění krční páteře půl roku nehrál a po návratu na turnajích jen paběrkoval. Když neobhájil loňské wimbledonské čtvrtfinále, propadl se ve světovém žebříčku až na 127. příčku. Po vyřazení v prvním kole na londýnské trávě však postoupil do semifinále ve Gstaadu a vzápětí se v Kalifornii radoval z druhého turnajového titulu v kariéře.

"Cítím se každým zápasem lépe a lépe. Vím, že mohu pořád zlepšovat svou hru a jsem psychicky silnější, což je pro mě důležité. Jsem na cestě zpátky do elitní desítky, ale vím, že to potřebuje čas, trpělivost a spoustu práce," řekl agentuře Reuters.

Bál se, že už nebude moci hrát 

Vloni byl Štěpánek už osmý na světě, v srpnu si však v Torontu poranil krční páteř a prakticky ztratil cit v pravé ruce. "V jednu chvíli jsem se bál, že už nikdy nebudu hrát tenis. Bylo to, jako by ta ruka nebyla moje. Byly to těžké chvíle, ale lékař mi dal naději," vzpomínal Štěpánek, který se na sklonku roku definitivně vzdal daviscupové reprezentace.

Snoubenci Martiny Hingisové prý pořádně zatrnulo, když znovu pociťoval problémy ve velmi chladném počasí v Gstaadu. "Bylo devět stupňů a skoro jsem brečel, když jsem volal svému doktorovi, protože jsem nebyl schopen během výměny změnit úchop. Řekl jsem mu: 'Hlavně mi neříkejte, že se to zranění vrací'," uvedl český tenista.

Problémy však odezněly, jakmile odletěl do slunné Kalifornie, kde bylo třicet stupňů. Pochvaloval si, jak se jeho ruka v teple chová úplně jinak. "Možná bych se měl odstěhovat do Států," poznamenal s úsměvem.

První titul po zranění oslavil na kurtu skoky ve stylu break dance, hodil raketu na tribunu a pak radostí spadl na záda. Na dvorci prý není schopen skrývat emoce. "Jednou jsem zkusil hrát a neukazovat emoce a prohrál jsem ten zápas 0:6 a 1:6. To mi ukázalo, že nemůžu na kurtu zachovávat tvář hráče pokeru," dodal.

Reklama