Hlavní obsah

Štěpánek: Za odměnu jsem vyrazil na atrakce do Venice beach

Český tenista Radek Štěpánek se v neděli dočkal druhého titulu na okruhu ATP. Po triumfu v Los Angeles byl ve velké euforii a je to pro něj obrovský impulz do dalších turnajů. V rozhovoru pro deník Právo vykládal Štěpánek mimojiné o Wimbledonu, potížích s rukou, nebo odreagování po vítězství.

Článek

V neděli jste v Los Angeles podruhé v kariéře vyhrál turnaj na okruhu ATP. Jak jste se za vítězství 7:6, 5:7, 6:2 nad domácím Blakem odměnil?

Měl jsem toho plný brejle. Po slavnostním ceremoniálu jsem vyrazil na večeři do oblíbené restaurace, kam chodím pravidelně. Ale žádné velké oslavy nebyly. Zápas se hrál ve velkém vedru, navíc hodně dlouho. Fyzicky byl nesmírně náročný.

Žádnou speciální prémii jste si tedy nedopřál?

V pondělí jsem zůstal v Los Angeles. Vyrazil jsem na atrakce v Malibu a do Venice beach. Byl to jeden den absolutní pohody a úplného klidu. Za dřinu v minulých týdnech jsem si to zasloužil. Nejprve jsem hrál v Gstaadu kvalifikaci, prošel jsem do semifinále, letěl jsem přes půl zeměkoule do Los Angeles a od úterka do neděle hrál.

Pomohlo vám, že jste nemusel hrát semifinále s Kieferem, který vzájemný zápas vzdal?

Určitě. Ušetřil jsem hodně energie. Poprvé se mi stalo, že soupeř vůbec nenastoupil. Už mi protivník vzdal při utkání, ale před začátkem nikdy. Byl to divný pocit. On se vrací na turnaje po zranění stejně jako já a hrál v Los Angeles ve skvělé formě. Proto jsem s ním soucítil.

Ještě loni jste byl v žebříčku osmý. Vítězstvím v Los Angeles jste se posunul ze sto první pozice na čtyřiašedesátou. Bude skok o 37 míst velkým povzbuzením?

Určitě jde o obrovský impuls. Po Wimbledonu opadl tlak, protože přichází období, kdy nebudu obhajovat žádné body. Naopak mohu jen přičítat.

Před startem Wimbledonu jste mluvil o jednom dobrém výsledku, který vás posune dál. Ale vypadl jste v 1. kole. Byl jste hodně frustrovaný?

Tamní turnaj hraju nesmírně rád a byl jsem zklamaný, když jsem nepřežil jediný zápas. Jenže soupeř byl prostě lepší. I proto jsem se vrhl do tréninku s ještě větším úsilím. A vyplatilo se.

V Gstaadu jste ale musel do kvalifikace a v průběhu turnaje jste si stěžoval na problémy s pravou rukou, která vás v minulém roce po zranění krční páteře na půl roku vyřadila ze hry. Jak vážné obnovené zranění bylo?

Ruka ještě není stoprocentní, ale nestěžuji si. Mně v Los Angeles pomohlo počasí. V Gstaadu byla hrozná kosa, devět stupňů. Vážně se mi hrálo blbě, měl jsem problémy s úchopem. Ale jakmile jsem přiletěl do Los Angeles, bylo vše v pohodě. V teple ruka roztála...

Po zápase s Blakem jste hodil raketu mezi diváky. Byl jste tak moc nadšený?

Hrozně. Triumf jsem si absolutně vychutnal. Byl jsem ve velké euforii.

Cítíte před dalšími turnaji velkou pohodu?

Lepšil jsem se zápas od zápasu. Dobře jsem se vyrovnal se změnou povrchů, ve finále v Los Angeles jsem hrál velice dobrý tenis. Vyplatila se mi trpělivost. Teď budu týden trénovat na Floridě a pak při turnajích ve Washingtonu, Montrealu i Cincinnati budu hrát úplně stejně. Bez stresu, uvolněně a s touhou vyhrávat.

Reklama

Související témata:
  4 : 6, 6 : 7 Hanfmann - Menšík 4 : 6, 6 : 7 konec
20240425T15 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík
  6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 Macháč - Ruusuvuori 6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 konec
20240425T11 : 10:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori