Hlavní obsah

Federer stále nevěří jestřábímu oku

Světová tenisová jednička Roger Federer stále nemá důvěru v elektronický systém "jestřábí oko", který pomáhá při sporných situacích určit, zda míček dopadl do kurtu. Podle něj ho několikrát zklamalo a navíc se tento systém dá údajně zneužít. "Stále tomu nevěřím na sto procent a pravděpodobně nikdy nebudu," řekl švýcarský tenista po svém pátečním čtvrtfinálovém vítězství nad Lleytonem Hewittem na turnaji v Montrealu.

Článek

Jestřábí oko využívá mnoha kamer umístěných nad kurtem. Ty pak přenesou své záznamy do počítače, který vytvoří simulaci dopadu míčku. Podle pravidel má každý hráč právo nechat si zkontrolovat dopad míče do kurtu, ovšem splést se může pouze dvakrát za set.

Federer se takto spletl v prvním zápase v Montrealu proti Ivu Karlovičovi. "Bylo to podání a stopa ukazovala jasný aut. Nemohu nadále věřit jestřábímu oku, když mi ukázalo, že to byl dobrý míček," řekl Federer, jemuž se podobná situace stala také v pátém setu finále Wimbledonu proti Rafaelu Nadalovi.

Nepřesnosti jestřábího oka se podle Federera snaží někteří hráči využít

Právě údajné nepřesnosti jestřábího oka se podle Federera někteří hráči snaží využít. "Ten stroj nepracuje dokonale. Proto si také mnoho hráčů při důležitých míčcích nechává zkontrolovat dopady. Vědí, že to bylo mimo, ale co kdyby to lízlo čáru," uvedl současný suverén tenisových kurtů.

V závěru zápasu proti Hewittovi Federer podával na vítězství, ovšem místo esa mu rozhodčí ohlásil aut. Švýcar tedy požádal o přezkoumání, které aut potvrdilo, když mezi míčkem a čárou byla jen nepatrná mezera. "Samozřejmě jsem cítil, že to byl spíš aut. Ale proč to nezkusit? Zabil bych sám sebe, kdyby to byl dobrý míč a já si nezažádal o kontrolu," vysvětlil Federer.

Reklama