Hlavní obsah

Skvěle podávající Roddick neměl slitování s kamarádem Gimelstobem

NEW YORK

Událostí druhého dne na US Open byl pro americké fanoušky duel dvou domácích tenistů, kteří jsou zároveň velmi dobrými kamarády, Andyho Roddicka a Justina Gimelstoba. Roddick, jeden z velkých favoritů celého turnaje, zvítězil poměrně snadno ve třech setech a ukončil tak Gimelstobovo poslední vystoupení na grandslamovém turnaji.

Článek

Třicetiletý rodák z Livingstonu v New Jersey Gimelstob, který v singlu na grandslamovém turnaji nikdy nepřešel dál než do třetího kola, se po skončení US Open chce plně vrhnout na kariéru v médiích, jež by však měla být podle všeho nadále spojena s tenisem. To Gimelstob ostatně demonstroval ihned po skončení zápasu, kdy svého soka s mikrofonem v ruce vyzpovídal, a oba si vzápětí své role k pobavení vyprodaného stadiónu Arthura Ashe prohodili.

V samotném utkání dominoval Roddick, který ve čtvrtek oslaví pětadvacáté narozeniny. K vítězství využil svou nejsilnější zbraň ničivý servis, díky němuž zaznamenal 17 es. V jednu chvíli letěl balónek od strun jeho rakety rychlostí přes 233 km/h. Pokud se Roddick trefil do svého prvního podání, vyhrál 88 procent následujících výměn. Pro šampióna US Open 2003, jenž je zároveň i posledním americkým mužským vítězem na grandslamovém turnaji, to však nebyl až tak jednoduchý zápas, jak by se mohlo podle výsledku zdát.

Roddick: Souboj s Gimelstobem byl pro mě zvláštní

Vzhledem k okolnostem ho totiž výhra moc netěšila. "Vlastně celý den to pro mě byla taková zvláštní situace. Na jednu stranu mám Justina hrozně rád jako člověka, ale stejně tak je pro mě toto nejdůležitější akcí celého roku," popsal své smíšené pocity Roddick. "Sice bych se hrozně rád přidal s nějakými těmi legráckami a věcmi okolo, zároveň jsem však věděl, že musím něco předvést a udělat svou práci," dodal Roddick, který tak svou bilanci na US Open vylepšil na 26 výher při šesti porážkách.

Z dalších nasazených hráčů uspěli také ve třech setech nasazená patnáctka Ferrer ze Španělska a Argentinec Nalbandian, jemuž v turnajovém pavouku patří čtyřiadvacítka. Ferrer povolil německému hráči Mayerovi celkem jen osm her, přičemž 26 vítězných míčků doprovodil pouhými 16 nevynucenými chybami. Nalbandian se nadřel o něco více a na výhru 7:5, 7:6 a 7:6 proti Španělovi Navarrovi musel strávit na kurtu přes tři hodiny, potvrdil však, že na grandslamové turnaje bývá dobře připraven.

Do hry se poprvé dostala také obhájkyně loňského titulu Maria Šarapovová z Ruska, jež za pouhých 50 minut deklasovala Robertu Vinciovou z Itálie 6:0 a 6:1. Šarapovová se představila ve vynikající formě a po potížích s ramenem, které ji pronásledovaly v průběhu roku, nebylo ani památky. Během duelu zaznamenala 30 vítězných úderů oproti 10 pokaženým.

Šarapovová: Když jdu na kurt, jsem houževnatá

Nasazená dvojka byla po utkání spokojená a čišelo z ní sebevědomí. "Dobře vím, jak sladké bylo vyhrát tady minulý rok. A když jsem přijela letos, chci ten pocit zažít znovu, bez ohledu na to, jak dobrý nebo špatný tento rok byl," uvedla Šarapovová, která velké štěstí při losu, neboť hlavní soupeřky Heninová, Jankovičová, Ivanovičová i sestry Williamsovy se nacházejí ve druhé polovině pavouka.

Dvacetiletá Ruska tak má doslova vydlážděnou cestu až do finále. "Moc dobře vím, čeho jsem schopna, když jsem zdravá. Vím, jak můžu hrát a jak jsem houževnatá. Když jdu na kurt, tak myslím na to, že to můžu dokázat a znovu vyhrát," řekla Šarapovová.

Na kurtech ve Flushing Meadows již stihli tenisté rozehrát i čtyřhru, do níž vítězstvím v úvodním kole vstoupil český pár Lukáš Dlouhý, Pavel Vízner, nasazený jako číslo devět. V úvodní sadě proti americké dvojici Lipsky, Martin, sice vyhrál pouze jediný game, zbývající dva sety však již favorizované české duo získalo 6:4, 6:3 a radovalo se z postupu.

Reklama