Hlavní obsah

Henman se rozloučil s grandslamovými turnaji

NEW YORK

Britský tenista Tim Henman, jenž se chystá uzavřít v brzké době kariéru, odehrál na mezinárodním mistrovství USA ve Flushing Meadows svůj poslední zápas na grandslamovém turnaji. Po výhře v úvodním kole nad Rusem Dmitrijem Tursunovem podlehl v pátek v druhém kole Francouzi Jo-Wilfriedovi Tsongovi 6:7, 6:2, 5:7 a 4:6.

Článek

Henman, jenž ve čtvrtek oslaví 33. narozeniny, již s předstihem oznámil, že profesionální kariéru ukončí bezprostředně po baráži o účast ve Světové skupině Davisova poháru, v níž Britové od 21. do 23. září přivítají Chorvatsko. "Ještě mě čeká jeden turnaj - Davis Cup ve Wimbledonu. Dvě pěkné výhry tam by nebyly špatné," řekl Henman po utkání obecenstvu.

Přestože rodák z Oxfordu připustil, jak rád by vyhrál Wimbledon, kde dosáhl čtyřikrát na semifinále, může podle svých slov litovat v kariéře pouze minima věcí. "Když se za svou kariérou ohlédnu, tak myslím, že jsem naplno využil svůj potenciál. Byl jsem tak dobrý, jak jsem jen mohl být," uvedl Henman, který vyhrál 11 turnajů a v roce 2004 si zahrál semifinále také na dvou dalších grandslamech French Open a US Open.

Konec uspíšily potíže se zády

K uspíšení rozhodnutí o konci aktivní dráhy britského tenisty, jenž byl v kariéře nejvýše čtvrtý v žebříčku ATP v roce 2002, výrazně přispělo zranění zad. To Henmana omezovalo poslední tři roky. "Cítil jsem, že s úrovní tenisu, který jsem hrál, a věcmi, kterých jsem byl schopen dosáhnout, se nebudu chtít jen pachtit a dočkat se jen omezené odměny. Nastal čas, kdy jsem si sedl s trenérem Paulem Annaconem a věděl, že chci přestat," přiznal Henman.

Davis Cup s Chorvatskem by měl být jeho posledním vystoupením. "Je to něco, co jsem nijak neplánoval, ale Davis Cup bude poslední událostí (v kariéře) i s ohledem na okolnost, že se hraje ve Wimbledonu, což je pro mě skvělé," řekl Henman. "Je vždy poctou a privilegiem hrát při kterékoli příležitosti v All England Clubu a já se na to hrozně těším," dodal.

Bude postrádat soutěživost

Právě jeden z chorvatských tenistů dost možná připravil Henmana o splnění snu, který s ním každoročně žila celá Anglie. V semifinále tie-breaku čtvrtého setu v roce 2001 mu proti Goranu Ivaniševičovi scházely k finálové účasti pouhé dva míče. Ještě předtím se proti němu za stavu 2:1 na sety, kdy byl Ivaniševič očividně psychicky dole, spiklo počasí, které zápas přerušilo a pomohlo Chorvatovi vrátit se do hry. Ivaniševič zápas otočil a po další pětisetové bitvě pak poprvé Wimbledon vyhrál.

"Ano, kdybych si mohl vybrat a změnit jeden zápas, byl by to právě tenhle. Ale když se mě ptají, jestli se nebudu chtít vrátit a hrát Wimbledon znovu, má skutečná a jednoduchá odpověď zní ne," prohlásil Henman. "Hrál jsem tam v průběhu let mnohokrát a mám odtud několik báječných vzpomínek, z nichž některé patří k nejlepším v mé kariéře. Vždy jsem ale cítil, že mám šanci vyhrát kterýkoli turnaj včetně Wimbledonu. Nyní je to samozřejmě těžší a těžší a já se nechci v příštích devíti měsících poflakovat kolem, jen abych hrál znovu Wimbledon," dodal Henman.

Připustil, že věcí, kterou bude z tenisu nejvíce postrádat, je soutěživost. Sám však očekává, že se v nějaké nové roli do světa tenisu v brzké budoucnosti vrátí. "Hrát na stadionech, jako je tento ve Flushing Meadows, je jednou z nejlepších věcí, je to poslední dílek skládačky. V brzké době to všechno opustím, ale nepředpokládám, že odolám tomu se do tenisu v budoucnu vrátit," řekl Henman.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články