Hlavní obsah

Federer jde dál, v soutěži žen měly favoritky černý den

NEW YORK

Hlavní favorit tenisového US Open Švýcar Roger Federer má na své cestě za obhajobou titulu na posledním grandslamovém turnaji roku za sebou dalšího soupeře. S dvoumetrovým domácím talentem Johnem Isnerem sice v sobotu večer prohrál první sadu 4:7 ve zkrácené hře, ale ve zbytku utkání už dominoval a po setech 6:2, 6:4 a 6:2 si zajistil vstupenku mezi nejlepší šestnáctku.

Článek

Šlo již o 23. Federerovu výhru na kurtech ve Flushing Meadows po sobě, přičemž šňůrou čtyř titulů z US Open bez přerušení se mohl naposledy pyšnit v roce 1923 Bill Tilden. Suverénního Švýcara dělí od stejného zápisu čtyři vítězství. "Hrál v posledních pár týdnech dobře, takže jsem věděl, že to bude těžké, zejména když měl ještě v zádech podporu publika," řekl o Isnerovi Federer.

"Čím více diváci křičeli, tím razantněji a přesněji podával. Bylo to těžké a jak v prvním setu trefoval čáry, tak jsem toho nemohl moc dělat," dodal švýcarský favorit. "Byl jsem šťastný za to, jak probíhaly hry, kdy jsem podával já. Zaservíroval jsem dobře vždy, když jsem musel. Dařilo se mi ho rozhýbat a nedělal jsem zbytečné chyby. Z tohoto pohledu to byl výborný zápas," pochvaloval si Federer.

Spokojeností se netajil ani Isner, třebaže podle očekávání prohrál. "Z tohoto zápasu si odnáším jednu velkou věc. Jen pomyšlení na to, že před čtyřmi měsíci jsem byl na žebříčku někde daleko vzadu, a teď jsem porazil v jednom setu Rogera Federera, je něco úžasného," uvedl.

Isner doufá, že bude stoupat žebříčkem i nadále

"Vím tedy, že mohu hrát s nejlepšími hráči světa. Možná ne s ním tři nebo pět setů, ale ten jeden set ano. S ostatními se mohu držet, což je pro mě velká zkušenost, stejně jako toto celé léto. Snad budu i nadále šplhat na žebříčku výš a nasbírám pár dalších dobrých výher," dodal americký tenista.

Nasazená šestka James Blake, jeden z domácích kandidátů na závěrečné boje, si stejným poměrem setů poradil s nevyzpytatelným Rakušanem Stefanem Koubkem. Oba hráči sehráli na okruhu ATP dosud jediný vzájemný duel, v němž se na Australian Open radoval po pěti setech Koubek. Blake však tentokrát na kurtu vládl; za stavu 1:1 na sety pro sebe získal třetí sadu v tie-breaku poměrem 7:5 a tím prakticky rozhodl, neboť Koubek již nenašel síly na zvrat.

Blake, jenž se dokázal připravit na zápas po pětisetovém maratónu se Santorem v předešlém kole, si vážil podpory publika. "Je asi tak milión věcí, které může člověk v sobotu večer v New Yorku dělat, ale vy jste byli v jednu hodinu v noci tady. To pro mě hodně znamená," svěřil se po utkání Blake obecenstvu. "Díky vám jsem měl pocit, že jsem někde venku na party. Fantastický pocit," dodal Blake. "V pondělí jsem připraven znovu hrát," ujistil příznivce, že dokáže do dalšího duelu vyhnat únavu z těla.

Ženské dvouhra: Krach favoritek

V ženské dvouhře prožily v sobotu zemětřesení nasazené hráčky. Během dne se jich z první nasazené šestnáctky představilo sedm, ale přežily jen dvě: čtyřka Světlana Kuzněcovová a šestka Anna Čakvetadzeová. Mezi vyřazenými skončila i turnajová třináctka Nicole Vaidišová, kterou ve třech zdolala Šahar Peerová z Izraele.

Vedle Vaidišové se nečekaně rozloučily také Švýcarky Patty Schnyderová a Martina Hingisová. Turnajová jedenáctka Schnyderová podlehla také v rozhodujícím tie-breaku šestnáctileté Rakušance Tamiře Paszekové, Hingisová po vyhraném prvním setu získala v dalším průběhu utkání s Běloruskou Victorií Azarenkovou už jen jedinou hru. Maďarka Agnes Szavayová zaskočila sedmičku Naděždu Petrovovou z Ruska a největší šok dosavadního průběhu US Open přinesla výhra Polky Agnieszky Radwaňské nad ruskou obhájkyní titulu Marií Šarapovovou.

Ve čtyřhrách si postup z třetího kola zajistila devátá nasazená dvojice Lukáš Dlouhý, Pavel Vízner po výhře nad americkou dvojicí Alex Kuznetsov, Jesse Levine ve dvou setech. V druhém kole naopak neuspěl patnáctý nasazený debl František Čermák, Leoš Friedl, jenž dvakrát nezvládl zkrácenou hru proti brazilské dvojici Marcelo Melo, Andre Sá.

Pavouka smíšené čtyřhry již opustil také další český pár Květa Peschkeová, Martin Damm, nasazený jako číslo pět. Nad jejich síly byl americko-indický mix Meghann Shaughnessyová, Leander Paes.

Muži:
Dvouhra - 3. kolo:
Nadal (2-Šp.) - Tsonga (Fr.) 7:6 (7:3), 6:2, 6:1, Chela (20-Arg.) - Ljubičič (12-Chorv.) 6:4, 6:7 (5:7), 2:6, 6:3, 6:3, Ferrer (15-Šp.) - Nalbandian (24-Arg.) 6:3, 3:6, 4:6, 7:6 (7:5), 7:5, Federer (1-Švýc.) - Isner (USA) 6:7 (4:7), 6:2, 6:4, 6:2, Blake (6-USA) - Koubek (Rak.) 6:4, 3:6, 7:6 (7:5), 6:1, I Hjong-tchek (Korea) - Murray (19-Brit.) 6:3, 6:3, 2:6, 7:5.
Ženy:
Dvouhra - 3. kolo:
Kuzněcovová (4-Rus.) - Medinaová (31-Šp.) 6:3, 6:1, Paszeková (Rak.) - Schnyderová (11-Švýc.) 4:6, 6:4, 7:6 (7:1), Azarenková (Běl.) - Hingisová (16-Švýc.) 3:6, 6:1, 6:0.
Dvouhra - 4. kolo:
S. Williamsová (8-USA) - Bartoliová (10-Fr.) 6:3, 6:4.

Reklama