Hlavní obsah

Světová jednička Heninová vyhrála tenisové US Open

NEW YORK

Belgická tenistka Justine Heninová se stala podruhé v kariéře vítězkou US Open. V sobotním finále posledního grandslamu roku porazila světová jednička 6:1 a 6:3 čtvrtou nasazenou Světlanu Kuzněcovovou z Ruska a získala sedmý grandslamový titul v kariéře. "Tohle je možná ten nejdůležitější. Musela jsem toho hodně dokázat. Sobě, ne někomu jinému. A zvládla jsem to," řekla novinářům pětadvacetiletá Belgičanka.

Článek

Heninová v New Yorku navázala na triumf z roku 2003. Loni podlehla ve finále Rusce Marii Šarapovové.

Na začátku roku prožívala Heninová těžké chvíle kvůli rozvodu, ale následně našla pohodu díky usmíření s vlastní rodinou po dlouhé době. "Jsem zkrátka šťastná. To, že moje rodina opět figuruje v mém životě, mi hodně pomáhá. Ohromně mě podporují. Našla jsem vnitřní klid a to je pro mě důležitý pocit," uvedla Heninová.

Během US Open vyřadila vítězku Australian Open Serenu Williamsovou i wimbledonskou šampionku Venus Williamsovou, které si brousily zuby na druhý grandslamový titul v sezóně. Ten se povedlo získat Belgičance, jež v červnu triumfovala počtvrté na Roland Garros.

"Nebylo moc lidí, kteří by věřili, že tu mohu vyhrát s tímhle losem. Dokázala jsem to a je to úžasné," uvedla pouze 167 centimetrů vysoká hráčka. "Jsem vážně pyšná, že jsem schopná takhle hrát a být nejlepší na světě, i když nejsem tak velká," prohlásila Belgičanka, která za výhru dostala prémii 1,4 miliónu dolarů.

Za soupeřkou zaostávala jen v úspěšnosti servisu

Heninová vstoupila do boje o titul o poznání agresivněji, diktovala tempo hry a zahrávala vítězné míče od základní čáry i na síti. Díky tomu se rychle dostala do vedení 4:0.

Teprve v průběhu čtvrtého gamu začala být aktivní i Kuzněcovová, která přestala pouze čekat na chyby soupeřky. Průběh gamů už byl vyrovnanější, ale světová jednička měla zápas plně pod kontrolou a za půlhodinu se díky vítězství 6:1 ujala vedení 1:0 na sety.

Belgičanka hrála velmi sebevědomě a ve srovnání s ruskou tenistkou zaostávala jen v úspěšnosti servisu - trefila jen 57 procent prvních podání a udělala sedm dvojchyb. Díky lepší hře ve výměnách a chladné hlavě při důležitých fiftýnech si však dokázala držet podání a ve druhé sadě záhy odskočila na rozdíl brejku, když ve čtvrtém gamu proměnila v pořadí čtvrtý brejkbol.

Dvaadvacetiletá ruská tenistka se ještě v deváté hře mohla vrátit do zápasu. Za stavu 3:5 měla při podání soupeřky tři brejkboly, ale Heninová všechny odvrátila a vzápětí precizním lobem proměnila po hodině a 22 minutách hned první mečbol. Bilanci vzájemných zápasů s Kuzněcovovou, vítězkou US Open z roku 2004, vylepšila na impozantních 15:2.

I přes prohru se Kuzněcovová posune na druhé místo v žebříčku

Méně gamů než ruská tenistka uhrála ve finále newyorského turnaje naposledy v roce 1976 proti legendární Američance Chris Evertové Australanka Evonne Goolagongová-Cawleyová.

"Podle mě byl ten zápas vyrovnanější, než jak vypadá výsledek. Určitě. Nehrála jsem dobře, takže jsem nemohla uspět. Doufám, že příště se ve finále ukážu v lepším světle," prohlásila Kuzněcovová, která prohrála už páté finále v sezóně. Jediný titul získala těsně před US Open v New Havenu, kde její soupeřka Agnes Szavayová z Maďarska zápas vzdala.

Navzdory sobotní porážce se posune světovém žebříčku poprvé v kariéře na druhé místo za svou přemožitelku. I Heninová se podle ní dá porazit. "Nejsme stroje, ale lidé. Ona také. Měla nějaké výkyvy, ale já jsem toho nedokázala využít," řekla ruská hráčka.

Ženy: Dvouhra - finále:
Heninová (1-Belg.) - Kuzněcovová (4-Rus.) 6:1, 6:3.
Esa: 4:1. Dvojchyby: 7:0. Nevynucené chyby: 21:29. Vítězné míče: 25:11. Využité brejkboly: 4/8 - 0/6. Celkem získané míče: 70:54. Čas utkání: 1:22 hod.

Reklama