Hlavní obsah

Berdych: Federer? Je to taky jenom člověk

PRAHA

Před čtrnácti dny kvůli srdeční arytmii odstoupil na US Open z osmifinálového zápasu s Američanem Roddickem. Po dvou týdnech relativního klidu ale třináctý tenista světového žebříčku Tomáš Berdych hlásí dobrou zprávu. „Na Švýcary budu stoprocentní!“ Daviscupová baráž začíná v pátek v pražské Sazka Areně.

Článek

Na posledním grandslamu sezóny jste dost poděsil české tenisové fanoušky. Jste už opravdu úplně fit?

Když jsem se vrátil z Ameriky, tak jsem absolvoval spoustu vyšetření. Nemocnici už jsem opouštěl s tím, že jsem v pořádku. Tři čtyři dny jsem měl úplný klid, aklimatizoval jsem se, vstřebal časový posun. Když už jsem byl v pohodě, tak jsem si v pátek zahrál i zápas extraligy. Nedělní vyšetření v Motole ukázalo, že je všechno dobré, a tak to snad i vydrží.

Neměl jste obavu, že baráž se Švýcary nestihnete?

U problémů, které jsem měl já, je to těžké. Objeví se to náhle, stejně rychle zmizí. Předtím jsem nic takového nezažil, ale už od začátku jsem věděl, že to nemá žádný vliv ať už na moji kariéru nebo zdraví.

Na US Open jste hrál dobře, nezmizela vám po těch problémech forma?

Je pravda, že jsem se v Americe cítil herně perfektně. Ale netrápím se tím, ještě potrénuju a budu stoprocentní. Je lepší, že jsem si po pauze zahrál extraligu a neměl tak dlouhou pauzu, po které bych hned šel na Wawrinku a musel ho porazit.

Proti Federerovi budete mít nesmírně těžkou úlohu, ale v případě švýcarské dvojky Wawrinky se počítá takřka najisto, že vy i Štěpánek proti němu získáte body. Vidíte to taky tak jednoduše?

To se dá jednoduše říct, ale tak snadné to nebude. Wawrinka je dost vysoko na žebříčku (48. – pozn. aut.) a po zranění se vrátil ve skvělé formě. Hrál finále ve Stuttgartu, porazil Safina. To, že se pak hraje s Federerem, je zase ještě o třídu těžší.

Dá se na Federera něco vymyslet? Najít slabinu?

Určitě se dá do zápasu jít s určitým stylem hry. Nejdůležitější ale je, aby člověk podal stoprocentní výkon a věřil si, že Federer je taky jenom člověk a dá se porazit.

Vám se to povedlo z pěti vzájemných zápasů jednou. Jak vzpomínáte na tu olympijskou výhru z Atén?

Určitě se mi něco z toho zápasu bude hodit i o víkendu. Druhá věc je, že mi to Roger později dost tvrdě vrátil. V Davis cupu je ale možné všechno, uvidíme.

Hraje se na taraflexu, proti Federerovi je ale asi celkem jedno, na jakém nastoupí povrchu, souhlasíte?

Vzhledem k tomu, že za nás hraje i Radek Štěpánek, tak antuka nepřicházela v úvahu, navíc to je nejoblíbenější povrch Wawrinky. Kdyby nebylo Nadala, tak Federer vyhrál všechno i na antuce. Čím rychlejší ten povrch bude, tak tím to bude pro Wawrinku těžší. A u Federera je to opravdu celkem jedno.

Jak se těšíte na atmosféru v Sazka Areně? Bude vyprodáno.

Já tam nikdy nebyl, jsem na to zvědavý. Když jsme hráli před sedmi tisíci diváky v Ostravě, tak to bylo skvělé. V Praze jich bude dvojnásobek, určitě nás poženou.

Reklama