Hlavní obsah

Oslavenec Berdych je rád, že výměny rychle končí

PRAHA

V pondělí mu bylo dvaadvacet a dočkal se hned dvou dortů. Oslavy narozenin si ale Tomáš Berdych nechá až na příští týden. Teď je před ním daviscupová baráž se Švýcary. V pátek začíná tenisová bitva roku.

Článek

První trénink v Sazka Areně byl pro Berdycha hledáním. Míčky z jeho rakety v přípravném tie-breaku s Lukášem Dlouhým nelítaly zrovna nejpřesněji. Po nepovedeném returnu odpálil balónek k videokostce, která se kvůli tenistům musela posunout až do výšky 14 metrů. Ale úsměv neztratil. „Natáčí zeď, takže to můžu být v klidu,“ mával Berdych na kameramana, který si na bílé ploše za kurtem zkoušel cvičný záběr.

„Tomáš si zvyká, potřebuje trochu času,“ říkal nehrající kapitán Jaroslav Navrátil. Dopoledne si už svou přípravnou hodinku s Martinem Dammem odbyl i Radek Štěpánek. V taraflexu, na kterém se baráž hraje, vidí Češi velkou pomoc. Hlavně proti švýcarské dvojce Wawrinkovi. „Míčky lítají nízko a rychle, přesně to se nám hodí. Když se dobře zaservíruje, výměna rychle skončí,“ těšilo Berdycha, který se v pátek dočká i příjezdu přítelkyně Lucie Šafářové.

Sazka připomíná pařížskou Bercy

Prostředí Sazka Areny navíc české mužské jedničce připomíná pařížskou halu Bercy, kde před dvěma roky zažil jeden z největších úspěchů své kariéry - vítězství na turnaji série Masters. „ I barevně si jsou ty arény podobné. Hrát v hale je pro mě asi nejpříjemnější volba, nemusím si dávat pozor na vítr, sluníčko,“ vykládal Berdych po první zkušenosti se Sazka Arenou, kam se na tenis vejde zhruba 14 tisíc diváků.

Na dějiště zápasu pějí aktéři jen samou chválu. „Šatny jsou nádherné. Když přijedeme do zahraničí, takové zázemí není zrovna běžné,“ potvrdil Navrátil. V šatnách mají tenisté k dispozici velké televizory, vysokorychlostní internet nebo jídlo podle vlastních představ.

Naprosto spokojeni jsou i Švýcaři, kteří domlouvali podrobnosti pobytu světové jedničky Rogera Federera dlouho dopředu. „Jsou akurátní jako švýcarské novinky,“ usmíval se Vladimír Šafařík z pořádající agentury Česká sportovní. „Jen doprava z centra je pro naše soupeře trochu problémem. Přijela dost početná výprava a cesta z Kampy do Libně se protáhne.“

Federer prošel Prahu

Federer si v Praze našel čas i na procházku městem v doprovodu najaté ochranky. „Z bezpečnostního hlediska to nebyl problém,“ prozradil Šafařík.

„Jen jsme se divili, že Rogera poznává tak málo lidí, raději sledovali památky,“ kroutil hlavou švýcarský nehrající kapitán Severin Lüthi, zatímco Federer na tréninku trefoval lajny. „Samozřejmě že od něj počítáme se dvěma body z dvouher. Rogerova přítomnost má ale velký podpůrný vliv na ostatní členy našeho týmu. Nechtějí zůstat pozadu,“ varoval Čechy Lüthi.

Reklama