Hlavní obsah

Utahat Federera, i takový je recept tenistů

Radek MalinaPrávo

Bitva se Švýcary se blíží. Tenisová horečka stoupá. Ve čtvrtek v poledne bude rozlosována řež o záchranu českého tenisu v elitní skupině Davisova poháru, která připomíná souboj Česka s Federerem. A právě to může být cesta k úspěchu domácího týmu v režii nehrajícího kapitána Jaroslava Navrátila.

Článek

Ve středu jeho svěřenci absolvovali v Sazka Areně předposlední trénink a Radek Štěpánek poměřil síly s Tomášem Berdychem. Zápas na dva sety neměl vítěze. První sadu vyhrál Štěpánek 6:4, ve druhé prohrál 6:7. „Už jsme se plně přizpůsobili povrchu. Radek se adaptoval lépe a rychleji. Výborně servíruje. Tomášovi to šlo pomaleji, ještě má problémy na returnu,“ říkal Navrátil, jak se jeho tým vyrovnal s taraflexem. „Odskoky jsou hodně nízké. Věříme, že Wawrinkovi to na tomhle povrchu tolik nepůjde,“ odkrýval Navrátil předpokládanou cestu k zisku dvou bodů.

Během úterního odpoledne se proměnil ve špióna a sledoval trénink Švýcarů. „Na jednom úderu nestíhá,“ vyprávěl. Doufá v úspěch volby povrchu, jehož výběr konzultoval s Berdychem a Štěpánkem už po French open. „Třeba proti USA jsme si zvolili antuku a Roddick pak sehrál zřejmě životní zápas,“ připomíná Navrátil nezdar v 1. kole letošního Davisova poháru.

V bitvě o záchranu světovou jedničku povrchem český tým zaskočí těžko. Federer ale včera během tréninku kromě tradičně bezchybných úderů od základní čáry i nechytatelných volejů předvedl i krkolomný pád.

Při bojích s nejlepším tenistou světa Navrátil spoléhá na nabitý program a specifickou atmosféru reprezentačního měření sil. „Je to něco jiného, když hraje pouze za sebe, a něco jiného, pokud nastupuje za Švýcarsko. A on tolik důležitých zápasů v Davis cupu, který je o něčem jiném než turnajové zápasy, také neodehrál,“ přemítal Navrátil.

Přeje si, aby začínal Berdych

I proto by si přál, aby dnešní polední los na Staroměstské radnici svedl k prvnímu utkání Berdycha s Wawrinkou. „Kdyby Tomáš začínal a vyhrál, dostal by se Federer pod tlak. Hrálo by se mu jinak s pocitem absolutní nutnosti zvítězit. A pokud by s ním Radek Štěpánek svedl pětisetový boj, po němž by musel Federer bojovat i v sobotní čtyřhře, nastupoval by do nedělní dvouhry v jiné pozici,“ naznačil Navrátil, že dva dlouhé zápasy s nutností zvítězit mohou švýcarskou jedničku vyčerpat.

Podobný zápřah však čeká i na Štěpánka, kterého Navrátil nominuje nejen do páteční i nedělní dvouhry, ale i do sobotní čtyřhry. Jen se teprve podle vývoje rozhodne, zda ho doplní Damm či Dlouhý. „Štěpánek je výborný singlista i deblista. Fyzicky se cítí výborně. Proto žádná varianta bez jeho účasti v sobotním utkání není,“ přiznal Navrátil.

Je nadšený z atmosféry, která vládne v týmu. Nijak nezveličuje ani význam utkání o záchranu, v němž týmu hrozí podruhé v historii sestup. „Nikdo nám nediktuje, že musíme vyhrát. Všichni znají sílu Švýcarska. Ale není to jen souboj Česka s Federerem. I oni mají dvojku,“ naznačoval Navrátil, jaká je cesta k záchraně mezi elitou.

Reklama