Hlavní obsah

Čeští tenisté hrají v baráži se Švýcarskem 1:1

PRAHA

Stav barážového utkání Davisova poháru mezi Českou republikou a Švýcarskem je po prvním dnu vyrovnaný 1:1. Švýcaři se ujali vedení po úvodní dvouhře, kdy Roger Federer porazil Radka Štěpánka 6:3, 6:2, 6:7 a 7:6. V pražské Sazka Areně poté vyrovnal Tomáš Berdych po třísetovém vítězství 7:6, 6:4, 7:5 nad Stanislasem Wawrinkou. V sobotu je na programu čtyřhra.

Článek

Navzdory předpokladům nebyla Sazka Arena při prvním vystoupení světové tenisové jedničky v Česku vyprodaná. V poslední době proklínaný Štěpánek si však převážně české publikum získal na svou stranu už při nástupu na kurt, když přišel oblečen ve střihu z české národní vlajky.

Za stavu 3:2 prorazil Federer Štěpánkovi podání a dostal se do pohodlného vedení, celkově pak první sadu vyhrál skórem 6:3. Štěpánek byl světové jedničce vyrovnaným soupeřem, jenže na jeho přesně umístěné údery zkrátka nestačil. Na začátku druhé sady Federer opět získal jeho podání a set začal mít podobný průběh jako ten úvodní. Štěpánkovy odvážné výlety k síti sice občas našly uplatnění, jenže Švýcarovy prohozy byly ještě účinnější. Když český hráč v sedmé hře opět ztratil servis, bylo o vítězi druhé sady jasno. 

Agresivní Štěpánkův styl na takřka ležérně hrajícího Federera neplatil, světová jednička proháněla navrátilce v českém týmu z jedné strany kurtu na druhou. Jeho herní převaha se krásně ukázala při vedení 4:2 ve třetí sadě, kdy vrátil dvě Štěpánkovy smeče za sebou, aby mu vzápětí poslal krásný volej na opačnou stranu.

Za stavu 5:4 podával Federer na vítězství v celém zápase, jenže nastalo krátké vzkříšení českého hráče. Štěpánek konečně prolomil soupeřovo podání a následně otočil stav setu na 6:5 ve svůj prospěch. Federer odpověděl čistou hrou a set dospěl do tie-breaku. Štěpánek vedl už 4:1 a 5:2, za stavu 5:4 udělal Federer dvojchybu a po zahrání do autu se mohl z dílčí výhry radovat i český hráč.

Švýcar vtrhl do další sady zdravě naštvaný a rychle si vytvořil tříbodový náskok. Ačkoli to vypadalo na rychlý konec, Štěpánek prolomením soupeřova servisu za stavu 2:4 opět dokázal utkání zdramatizovat. Notně vyhecovaný český hráč vzápětí srovnal na 4:4, a brzy se diváci dočkali dalšího tie-breaku. V něm už Štěpánek tahal za kratší konec a prohrál jej 5:7.

Berdych proti Wawrinkovi vyrovnal

Česká tenisová jednička Tomáš Berdych hrál v prvním setu s Wawrinkou vyrovnaný zápas, oba hráči si dlouho drželi vlastní podání. Za stavu 5:5 byly k vidění krásné výměny včetně rybičky u sítě v podání českého hráče. Ani to ale houževnatého Švýcara nezlomilo a set dospěl do tie-breaku. Tam už kraloval Berdych, vyhrál jej 7:2.

Stejně vyrovnaná hra pokračovala i ve druhém setu, jeho vývoj rozhodla desátá hra za stavu 5:4 pro Berdycha. Wawrinka podával, jenže ho zradil jeho jednoručný bekhend a český hráč se dopracoval k vedení 40:15. Třikrát dokázal Švýcar hrozbu brejkbolu odvrátit, jenže při dalším zahrál poměrně jednoduchý úder mimo kurt.

Také ve třetí sadě nakonec rozhodla úspěšnější koncovka českého tenisty. Po vedení 6:5 si Berdych vzal novou raketu a ta mu přinesla štěstí. Při prvním míči sice smolně na kurtu podklouzl, jenže pak mu pomohla páska a následným lobem získal navrch. Wawrinka sice esem srovnal, ale Berdych vybojoval mečbol a hned napoprvé jej po chybě soupeře proměnil.

Davisův pohár - baráž:
Česko - Švýcarsko 1:1
Radek Štěpánek - Roger Federer 3:6, 2:6, 7:6 (7:4), 6:7 (5:7), Tomáš Berdych - Stanislas Wawrinka 7:6 (7:2), 6:4, 7:5.

Reklama

Související témata: