Hlavní obsah

Tenisté baráž vyhráli, Štěpánek závěr odvážně dokulhal

Jirka G. NovákSport.cz

Čeští tenisté zůstávají i pro další rok ve Světové skupině Davisova poháru. V Praze porazili v barážovém utkání Švýcarsko i se světovou jedničkou Rogerem Federerem celkovým skóre 3:2. Rozhodující třetí bod vybojoval po neuvěřitelném a obětavém výkonu Radek Štěpánek, který i navzdory zranění v závěru třetího setu dokázal porazit dvojku švýcarského týmu Wawrinku 3:0 na sety.

Článek

Berdych vstoupil do boje se světovou jedničkou odvážně a hned v úvodní hře celého zápasu donutil soupeře odvracet brejkbol. Při jeho dalším podání už dokonce Federerův servis získal pro sebe. Švýcar překvapivě kazil i poměrně snadné míče, nedařily se mu returny ani křížné údery od základní čáry. Berdych jej držel pod neustálým tlakem, jenže v koncovce setu na něj zřejmě dolehla tíha odpovědnosti.

Při vedení 5:4 prohrál servis a Federer vývoj prvního setu otočil ve svůj prospěch. Poté měl sice na Berdycha další brejkbol, ale při odvracení kraťasu za sítí trefil jen pásku a český hráč vzápětí  srovnal  na 6:6. V tie-breaku vedl Berdych 3:0, ale Federer zahrál šest úspěšných míčů v řadě a měl tři setboly. První dva ještě český hráč odvrátil, na víc to však nestačilo.

Davisův pohár on-line na Sport.cz:
Baráž:Česko - Švýcarsko

Za vedení 3:2 ve druhém setu se nechal Berdych u lavičky krátce masírovat, ale zřejmě  se nejednalo o nic vážného. Hned poté se totiž do svého soupeře pustil pěkně zostra, oba dva brejkboly ale promarnil. V závěru přesto stále držel náskok, Federer se už ale zaskočit nenechal a opět musela rozhodnout zkrácená hra.

Tentokrát její vývoj probíhal opačně, když Berdych zahrál za nepříznivého stavu 0:3 pět úspěšných míčů v řadě. Bitva ale teprve propukala, za stavu 10:11 sice Berdych Federera pořádně prohnal, ale v závěru se z bekhendu netrefil do kurtu. O výsledku třetího setu rozhodla osmá hra, kdy Berdych prohrál podání. Federer poté už lehce dokráčel k vítězství a srovnal stav zápasu na 2:2.

Wawrinka se snažil o odpor

O celkovém úspěchu daviscupového víkendu tak musely rozhodnout hráčské dvojky svých týmů. V prvním setu se Štěpánek s Wawrinkou dlouho tahal o výsledek, při svém podání za stavu 5:6 se štěstím odvrátil setbol. Při vedení 5:3 v tie-breaku donutil Štěpánek zahrát Wawrinku dvakrát do autu a získal set pro sebe.

Už ve čtvrté hře druhého dějství získal Štěpánek podání soupeře a brzy si lehce vypracoval luxusní vedení 4:1 a 5:2. Wawrinka ještě snížil na rozdíl dvou her, šlo už ale o poslední vzepětí švýcarského tenisty. Český hráč i nadále nekompromisně servíroval a honil Wawrinku z jednoho koutu do druhého, spoustu míčů získával i častým chozením na síť a úspěšnými voleji. Druhý set získal poměrem 6:3.

Wawrinka se zdál být na odstřel, ale rodák z Lausanne to nevzdal a vyslyšel hecování švýcarských fanoušků s transparenty „break“. Využil Štěpánkovy chyby na síti a vyhrál hned jeho první podání ve třetím setu. Radost mu vydržela jen pár minut, v páté hře sady neodolal tlaku českého hráče, který snížil na 2:3 a šel podávat. Další hru získal Štěpánek především díky svému stylu servis-volej bez ztráty míčku a nastartoval se k ukončení zápasu.

Štěpánka nezastavilo ani zranění

Jenže nakonec do osudu celého utkání zasáhla vyšší moc. Za stavu 3:4 a 40:40 z pohledu českého hráče Štěpánek při dalším svém podání špatně došlápl a s bolestivou grimasou odkulhal na lavičku. Několik minut mu lékař a fyzioterapeut prohmatávali a rozcvičovali levé koleno a přestože bylo vidět, jaké problémy dělá hráči  i chůze, rozhodl se Štěpánek pokračovat.

I když při každé snaze o prudší pohyb byla v jeho tváři znatelná bolest, uhrál ještě rozehranou hru, v další ale viditelně na rychlejší výměny nestačil. při nepříznivém stavu 4:5 si nechal postižené koleno ovázat a šel do bitvy znovu. Mohl se ale spoléhat jen na tvrdý servis a úspěšnost na síti, kam zpravidla jen dobelhával, než běhal.

Wawrinka si byl jeho handicapu velmi dobře vědom a snažil se posílat míče co nejvíce do rohů. Snadno se dostal do vedení 6:5 a cítil, že veškeré výhody jsou nyní na jeho straně. Štěpánek jej ale vyvedl z omylu, když riskantním podáním dostal set do tie-breaku. V něm dokázal získat míče i při Švýcarově podání a za stavu 6:4 měl dva mečboly. Po neuvěřitelně obětavém výkonu proměnil hned první, když Wawrinka returnoval do autu.

Davisův pohár 2007 - baráž:
Česko - Švýcarsko 3:2
Radek Štěpánek - Roger Federer 3:6, 2:6, 7:6 (7:4), 6:7 (5:7), Tomáš Berdych - Stanislas Wawrinka 7:6 (7:2), 6:4, 7:5; Berdych, Štěpánek - Federer, Yves Allegro 3:6, 5:7, 7:6 (9:7), 6:4, 6:4, Berdych - Federer 6:7 (5:7), 6:7 (10:12), 3:6, Štěpánek - Wawrinka 7:6 (7:3), 6:3, 7:6 (7:4).

Reklama