Hlavní obsah

Ferrer smetl Gasqueta, v Métách vyhrál Robredo

TAŠKENT/TOKIO/STUTTGART

Francouzská tenistka Pauline Parmentierová vybojovala v Taškentu svůj první turnajový titul na okruhu WTA. Ferrer smetl v nedělním tokijském finále Gasqueta za 52 minut. Belgičanka Heninová získala ve Stuttgartu třetí titul za sebou. Turnaj v Métách vyhrál Robredo.

Článek

Jednadvacetiletá hráčka v nedělním finále nečekaně porazila nejvýše nasazenou Viktorii Azarenkovou z Běloruska 7:5 a 6:2 a za triumf nad osmnáctiletou soupeřkou získala prémii 21.165 dolarů.

Parmentierová dosud vyhrála jen čtyři turnaje kategorie ITF a na elitním okruhu zatím nebyla ani ve finále. V Taškentu zahájila vítězné tažení překvapivou výhrou nad turnajovou dvojkou Slovenkou Dominikou Cibulkovou, v semifinále na její raketě skončila trojka Olga Govorcovová z Běloruska a ve finále ji nezastavila ani o 52 příček výše postavená Azarenková, 35. hráčka světa.

Heninová získala třetí triumf v řadě

Belgická tenistka Justine Heninová vyhrála turnaj ve Stuttgartu a za své vítězství si z Německa odvezla žlutý kabriolet Porsche 911 Turbo. V nedělním finále zdolala světová jednička loňskou poraženou finalistku Tatianu Golovinovou z Francie 2:6, 6:2, 6:1 a vůz si vybrala místo finanční prémie 92.000 dolarů.

Heninová si připsala již třetí titul za sebou, když dokázala triumfovat na US Open a v Torontu a protáhla svou sérii zápasů bez porážky na šestnáct. Pětadvacetiletá Belgičanka v nich navíc ztratila jen jediný set, o který ji až v nedělním utkání připravila Golovinová.

Francouzská tenistka se dokázala ve Stuttgartu probojovat po roce opět do finále, ale dopadla stejně jako loni, kdy prohrála s Ruskou Naděždou Petrovovou.

Ferrer jednoznačně zvítězil v Tokiu

Pouze 52 minut stačilo španělskému tenistovi Davidu Ferrerovi, aby v nedělním finále turnaje v Tokiu porazil Francouze Richarda Gasqueta a získal pátý titul v kariéře. Třetí nasazený Gasquet, jenž v semifinále vyřadil českého hráče Tomáše Berdycha, dnes turnajové jedničce podlehl hladce 1:6, 2:6.

"Byl jsem unavený," postěžoval si jednadvacetiletý Francouz, který před týdnem triumfoval v Bombaji. "Za dva týdny jsem odehrál deset zápasů, to je na mě trochu moc," uvedl Gasquet po jednoznačném průběhu finále.

V žertu zalitoval, že raději před utkáním nezůstal vzhůru a nedíval se v televizi na čtvrtfinálový zápas mistrovství světa v ragby, v němž jeho krajané senzačně vyřadili Nový Zéland. "Přenos začínal ve čtyři ráno. Kdybych věděl, že takhle snadno prohraju, určitě bych se díval," řekl s úsměvem.

Antukový specialista Ferrer vyhrál druhý turnaj na tvrdém povrchu v kariéře i v této sezóně, v lednu zvítězil v Aucklandu. "Tohle je větší turnaj, takže tohle vítězství znamená víc," uvedl pětadvacetiletý Španěl, jenž získal prémii 145 tisíc dolarů. Do role nasazené jedničky se dostal po odstoupení prvního hráče světa Švýcara Rogera Federera, který se po prohrané baráži v Praze rozhodl odpočívat.

Ferrer měl volno od US Open, kde postoupil do semifinále. V japonské metropoli triumfoval jako první španělský tenista po 30 letech.

Tenisový turnaj v Metách vyhrál Robredo

Španělský tenista Tommy Robredo potvrdil na turnaji ve francouzských Metách roli největšího favorita. V boji o titul dnes porazil třetího nasazeného hráče Andyho Murrayho po setech 0:6, 6:2 a 6:3.

Vstup do zápasu devátému hráči světa přitom vůbec nevyšel. V prvním setu dostal pětadvacetiletý Robredo už za necelých 25 minut "kanára". Ve dvou následujících sadách ale našel recept na podání dvacetiletého Brita, dokázal je vyhrát a radoval se z druhého letošního titulu.

Ve Švédsku odstartovalo Stockholm Open

Argentinský tenista Juan Monaco porazil v prvním zápase turnaje ve Stockholmu, jenž netypicky začal v neděli, domácího držitele divoké karty Ervina Eleskovice 6:3 a 6:3. Byl to jediný duel ve dvouhře v nedělním programu, Stockholm Open se naplno rozjede tradičně v pondělí.

Nasazenou jedničkou halového turnaje s dotací 680.250 eur je Američan James Blake, jenž bude usilovat o vítězný hattrick.

TAŠKENT:
Dvouhra - finále:
Parmentierová (Fr.) - Azarenková (1-Běl.) 7:5, 6:2.
TOKIO:
Dvouhra, muži - finále:
Ferrer (1-Šp.) - Gasquet (3-Fr.) 6:1, 6:2.
Čtyřhra, muži - finále:
Kerr, Lindstedt (Austr./Švéd.) - Dancevic, Huss (Kan./Austr.) 6:4, 6:4.
Čtyřhra, ženy - finále:
Sun Tchien-tchien, Jen C' (2-Čína) - Čchuang Čch'-a-Ťün, Kingová (Tchaj-wan/USA) 1:6, 6:2, 10:6.
STUTTGART:
Dvouhra, ženy - finále:
Heninová (1-Belg.) - Golovinová (Fr.) 2:6, 6:2, 6:1.
Čtyřhra, ženy - finále:
Peschkeová, Stubbsová (1-ČR/Austr.) - Chan Yung-jan, Safinová (2-Tchaj-wan/Rus.) 6:7 (5:7), 7:6 (7:4), 10:2.
STOCKHOLM
Dvouhra, muži: 1. kolo:
Monaco (5-Arg.) - Eleskovic (Švéd.) 6:3, 6:3.
MÉTY:
Dvouhra, muži - finále:
Robredo (1-Šp.) - Murray (3-Brit.) 0:6, 6:2, 6:3.
Čtyřhra, muži - finále:
Clement, Llodra (2-Fr.) - Fyrstenberg, Matkowski (3-Pol.) 6:1, 6:4.

Reklama

Související témata: