Hlavní obsah

Zíb ve Vídni překvapivě vyřadil Mayera

Tenista Tomáš Zíb, jenž se do hlavní soutěže turnaje ve Vídni dostal až jako "šťastný poražený" z kvalifikace, postoupil překvapivě i do druhého kola. Jednatřicetiletý Čech, kterému patří na žebříčku 126. místo, porazil 58. hráče světa Floriana Mayera z Německa 6:1 a 6:4. Zíb na rozdíl od kvalifikačních zápasů působil soustředěným dojmem a i když prohrál hned první podání, v dalším průběhu bezpečně kontroloval vývoj utkání.

Foto: www.protenis.cz

Tomáš Zíb

Článek

"Se soupeřem jsem loni prohrál těsně ve třech setech, a tak jsem věděl, že šanci mám," řekl Zíb po utkání ČTK. "Snažil jsem se hlavně hrát rychle, to se mi dařilo. Taky jsem věřil, že pro soupeře bude nevýhodou, že tady hraje první utkání, zatímco já jsem si už na zdejší podmínky stačil zvyknout. To se nakonec potvrdilo, ze začátku Mayer dost kazil, druhý set už byl mnohem vyrovnanější. Ještě štěstí, že jsem poslední hru zachránil z 0:40. Kdoví, jak by se to vyvíjelo, kdyby se zápas zkomplikoval."

Podle Zíba je poměrně těžké si na povrch ve vídeňské Stadthalle zvyknout. "Povrch je poměrně pomalý, ale velice drsný, takže míče, které jsou beztak hodně těžké, jsou za chvíli hrozně opotřebované a musí se hrát velkou silou."

"S lepším soupeřem se mi hrálo líp, a když se zápas dobře vyvíjel, chtěl jsem tu druhou šanci, kterou jsem dostal, využít," řekl spokojeně po utkání, v němž dosáhl nejlepšího výsledku v sezoně, která pro něj nebyla moc příznivá. Za druhé kolo ve Vídni získá 25 bodů do žebříčku a i finanční odměna 8600 eur rozhodně vylepší letošní poměrně chudou bilanci.

Pro Zíba byla dnešní výhra teprve letošní třetí na okruhu ATP. Jeho příštím soupeřem na BA-CA Trophy s dotací 642.750 eur bude pravděpodobně třetí hráč světa a nejvýše nasazený Novak Djokovič, jenž hraje v prvním kole s Robbym Gineprim. Shodou okolností byl Zíb "šťastným poraženým" ve Vídni i loni a tehdy narazil na Djokoviče hned v prvním kole.

Ferrer se odhlásil ze Stockholmu 

Z tenisového turnaje ve Stockholmu se krátce před svým prvním zápasem odhlásil druhý nasazený Španěl David Ferrer. Organizátoři dnes oznámili, že jako důvod uvedl svalové zranění na noze. Čerstvého vítěze z Tokia nahradil Dán Kenneth Carlsen.

Ferrer je v aktuálním pořadí ATP Champions Race na šestém místě, což mu zajišťuje start na listopadovém Turnaji mistrů. Tomáš Berdych, který měl podle agentury Reuters ve Stockholmu také původně startovat, je zatím jedenáctý o tři příčky za klíčovou osmou pozicí.

Ivo Minář nenavázal na úterní postup Tomáše Zíba a s vídeňským turnajem ATP se rozloučil v prvním kole. Po úspěšném vystoupení v kvalifikaci Minář nestačil na Juliena Benneteaua a francouzskému soupeři podlehl ve dvou setech.

VÍDEŇ
Dvouhra - 1. kolo:
Zíb (ČR) - Mayer (Něm.) 6:1, 6:4, Benneteau (Fr.) - I. Minář (ČR) 6:4, 6:2, Nalbandian (Arg.) - Galvani (It.) 6:3 7:6 (7:3), Djokovič (1-Srb.) - Ginepri (USA) 6:3, 6:4, Chela (7-Arg.) - Garcia Lopez (Šp.) 6:1, 6:3, Ferrero (Šp.) - Caňas (5-Arg.) 3:6, 6:3, 7:6 (7:5), Fish (USA) - Almagro (Šp.) 6:7 (4:7), 6:2, 6:4, Melzer - Peya (oba Rak.) 6:4, 6:3,  Lopez (Šp.) - Eschauer (Rak.) 6:3, 6:2.
Čtyřhra - 1. kolo:
Damm, Paes (2-ČR/Indie) - Calleri, Seppi (Arg./It.) 4:6, 6:2, 10:7.
STOCKHOLM
Dvouhra - 1. kolo:
T. Johansson (Švéd.) - Del Potro (Arg.) 6:4, 1:0 skreč., Blake (1-USA) - Björkman (Švéd.) 6:7 (3:7), 7:5, 6:3, Karlovič (7-Chorv.) - Massu (Chile) 7:6 (10:8), 6:7 (4:7), 6:4, Haas (4-Něm.) - O. Rochus (Belg.) 6:4, 6:1, Ančič (Chorv.) - Delic (USA) 6:1, 6:4.

Reklama