Hlavní obsah

Tenistka Heninová se nechce srovnávat s Federerem

Světová jednička Justine Heninová navzdory velmi vydařené sezóně odmítá přirovnání k fenomenálnímu Švýcarovi Rogeru Federerovi. Během turnaje v Curychu řekla, že se nezajímá o své místo v tenisových kronikách.

Článek

"Je pro mě čest slyšet takové komplimenty. Ale vždycky jsem se nerada s někým srovnávala, prostě jenom dělám svou práci nejlépe, jak umím. Dělám to pro sebe, pro lidi, které mám ráda, pro své fanoušky, ale nehoním se za tím stát se součástí sportovní historie," řekla Heninová.

Pětadvacetiletá Belgičanka navzdory velkým změnám v osobním životě, když se rozvedla a naopak znovu navázala kontakty s rodinou, letos na kurtech dominuje. Na Australian Open kvůli manželské krizi chyběla, ale suverénně vyhrála Roland Garros i US Open. Zaváhala jen ve Wimbledonu, kde prohrála v semifinále s Francouzkou Marion Bartoliovou.

Od té doby vyhrála šestnáct utkání za sebou a úspěšnou sérii může prodloužit tento týden v Curychu, kde jako první nasazená začne až ve druhém kole. Uvědomuje si, že udržet se v této formě dlouhodobě není jednoduché. "V posledních pár měsících dominuji tenisu, ale je těžké zůstat celou dobu na vrcholu," uvedla.

Na rozdíl od Federera nemůže pomýšlet na překonání rekordu v počtu získaných grandslamových titulů. Zatímco mužský rekordman Pete Sampras jich má ve sbírce čtrnáct, na což Švýcar ztrácí dvě trofeje, mezi ženami vyhrála Margaret Courtová 24 grandslamů. V novějších dobách pak Steffi Grafová nasbírala 22 trofejí a Chris Evertová s Martinou Navrátilovou po osmnácti. "Když vidíte, čeho dosáhly největší postavy ženského tenisu jako Martina Navrátilová a Steffi Grafová, tak si musíte pomyslet, že to už nikdo v ženské kategorii nezopakuje," řekla Heninová, která zatím na grandslamech triumfovala sedmkrát.

Pro příští sezónu má další velký cíl, obhájit v Pekingu zlatou olympijskou medaili. "Určitě budu na olympiádě startovat, je to pro mě rozhodně jeden z hlavních cílů. Vítězství v Aténách bylo pro mě nejkrásnějším zážitkem v kariéře," svěřila se.

Navíc může ve Wimbledonu zkompletovat sbírku grandslamových trofejí, na londýnské trávě ještě na titul nedosáhla. "Udělám všechno pro to, abych tam vyhrála. Ale kdyby se mi to nepodařilo, nebudu se o nic méně cítit šampionkou, protože je spousta skvělých hráčů, kteří nikdy nevyhráli všechny čtyři grandslamy," dodala.

Reklama