Hlavní obsah

Střelci čtyřikrát pozlatili běžící terč

Karel Felt

Čtyřikrát se v úterý hrála na střeleckém ME v Plzni česká hymna. Postarali se o to reprezentanti v disciplíně běžící terč mix 2020 ran na 50 m. Luboš Račanský získal zlato mezi seniory a druhé přidal společně Miroslavem Janušem a Miroslavem Lízalem v týmové soutěži.

Foto: archiv

Miroslav Januš získal zlato spolu s Lubošem Račanským a Miroslavem Lízalem ve střelbě na běžící terč.

Článek

Ještě lepší byli junioři. Tomáš Caknakis opět získal zlato a je neúspěšnějším účastníkem šampionátu se čtyřmi nejcennějšími kovy. Společně s Michalem Bolíkem a Bedřichem Jonášem kralovali mezi týmy a posledně jmenovaný si odnesl navíc bronz jako jednotlivec, když o stříbro přišel v rozstřelu.

"Myslím, že jsme tu udělali maximum a využili domácí prostředí. Soupeři z nás asi radost neměli," usmíval se trenér Ján Kermiet. Kupodivu šestnáctiletý Caknakis spokojený nebyl: "Mám z medailí radost, ale dnešní výkon nebyl nejlepší. Po sérii desítek přišly devítky, protože jsem na chvíli ztratil koncentraci," přiznal velký talent české sportovní střelby.

Podhráský na finále nedosáhl

Pět bodů scházelo devatenáctiletému Martinu Podhráskému na finále olympijské rychlopalby a ještě jeden navíc k účastnickému místu na OH, přesto byl s 580 body nejlepší z Čechů, protože Josef Fiala byl o bod horší a Martin Strnad dosáhl jen 572 bodů. Zlato si odvezl dvojnásobný olympijský vítěz Němec Schumann.

Velkorážnou terčovnici 60 ran vleže na 300 metrů střílela jako první Češka v historii Lucie Valová. Zbraň měla teprve podruhé v ruce a skončila s 557 body dvaadvacátá, tedy poslední. Ve světovém rekordu 597 b. vyhrála závod Švédka Enqvistová.

Junioři zklamali

Na pondělní neúspěch mužů navázali v úterý junioři v libovolné malorážce 3x40 ran. Nejlepší z mladíků Jakub Šurab skončil devátý, když na finále potřeboval ke svým 1147 bodům ještě dva. Pro zkušeného Ondřeje Malinkého je třetí desítka ve výsledkové listině ostudou, i přes tropické vedru, které v Plzni panuje, a pro nováčka Václava Hamana čtvrtá méně, než na co má.

Reklama