Hlavní obsah

Tenistka Hingisová měla pozitivní test na kokain a ukončila kariéru

CURYCH

Bývalá nejlepší tenistka světa Martina Hingisová ve čtvrtek na tiskové konferenci v Curychu šokovala oznámením, že měla pozitivní test na kokain. Rodačka z Košic proto kvůli podezření z dopingu ukončila v 27 letech už podruhé kariéru. V těle měla zakázaný stimulant během letošního Wimbledonu, sama však vědomé užití drogy odmítla.

Článek

"Měla jsem pozitivní test, přitom jsem drogy nikdy nebrala. Cítím se stoprocentně nevinná," prohlásila populární Švýcarka a vítězka pěti grandslamových turnajů se slzami v očích. "Nemám chuť se několik let přít s antidopingovými funkcionáři a tahat po soudech, abych dokázala svou nevinu," dodala. Za další důvody odchodu označila věk a zdravotní potíže.

Podezření z dopingu prý pro ni je tak děsivé, že se s ním rozhodla sama vystoupit veřejně před médii. "Jsem frustrovaná a cítím velkou zlobu. A věřím, že jsem nevinná," tvrdila ve čtvrtek žasnoucím novinářům s tím, že drogy pro ni vždy byly velkým strašákem a nikdy by po nich nesáhla.

"Ti, co mě testovali, říkali, že kokain zvyšuje sebevědomí a dostává člověka do euforie. To já nevím. Ale dobře vím, že kdybych se snažila trefovat míčky v takovémto stavu, tak to nepůjde. Nikdo ve vrcholovém tenisu nemůže hrát pod vlivem drog, o tom jsem přesvědčená," tvrdila. "Mojí jedinou zbraní na kurtu byla vždycky jen láska k tenisu," dodala.

Bývalá světová jednička ukončila kariéru již jednou 

Hingisová vládla ženskému tenisu na konci 90. let a už jednou pověsila raketu na hřebík; kvůli opakovaným zraněním kotníků se loučila v roce 2003. Po dvou letech se vrátila na kurty, loni získala tři tituly a ukončila sezonu jako sedmá hráčka světa.

Letos se však bývalá přítelkyně Radka Štěpánka potýkala se zraněním kyčle a s dalšími zdravotními problémy. V žebříčku klesla na devatenáctou pozici a v polovině října předčasně ukončila sezónu. Její velkolepá kariéra skončila neslavně a dopingovou tečkou.

Ve Wimbledonu letos prohrála v třetím kole s Laurou Granvilleovou a právě po tomto zápase dopingovým komisařům odevzdala pozitivní vzorek. Na nejslavnějším turnaji na světě také skončil její vztah se Štěpánkem; trval zhruba rok a půl, loni v zimě se zasnoubili.

Podle švýcarských médií se o pozitivním testu dozvěděla v polovině září, tedy až po dvou a půl měsících. Výsledek potvrdil i kontrolní vzorek moči. Mezi oběma testy si Hingisová z vlastní iniciativy nechala zanalyzovat vlasy, ale jak tvrdí, v nich stopy kokainu nebyly nalezeny.

V tenisové historii zůstane Hingisová zapsána jako vítězka 43 turnajů na okruhu WTA ve dvouhře a 37 v deblu. Uměním na kurtu si vydělala na prémiích přes 20 miliónů dolarů. První turnaj na profesionální úrovni odehrála coby čtrnáctiletý talent v roce 1994 v Curychu a o necelé tři roky později se už stala nejmladší světovou jedničkou.

Na kokain byl v minulosti pozitivně testován i Nováček 

Problémy s kokainem měli v minulosti i jiní tenisté. Jeho stopy byly odhaleny byly ve vzorcích českého tenisty Karla Nováčka a Švéda Matse Wilandera na French Open v roce 1995. Užití drog oba hráči popřeli a rovněž napadli způsob testování. Jejich tříměsíční trest vešel v platnost až v květnu 1997.

Stejný trest obdržela v roce 2002 španělská tenistka Lourdes Dominguezová-Linová, která byla na kokain pozitivně testována během turnaje v Acapulku. Další kokainový hříšník, kanadský tenista Simon Larose, se po vynesení dvouletého zákazu činnosti v únoru 2005 rozhodl ukončit kariéru.

Marocký tenista Younes El Aynaoui měl v prosinci 2005 pozitivní test na THC, jehož původem může být marihuana nebo hašiš.

Reklama