Hlavní obsah

Prezident tenisové ATP chce pro sázkařské podvodníky doživotí

LONDÝN

Sázkařské podvody škodí tenisu víc než doping, proto hříšníci zasluhují doživotní zákaz činnosti. Myslí si to prezident mužské tenisové federace ATP Etienne de Villers, který ve čtvrtek na konferenci v Londýně vyslovil dokonce obavy o osud tenisu, pokud by do profesionálních turnajů vtrhly sázkařské gangy.

Článek

"Je to určitě nebezpečí, které musíme brát velmi vážně. Přitom čím víc se podvodníkům bráníme, tím rafinovanější jsou," prohlásil De Villiers. Každý, komu se prokáže úmyslná prohra, bude z okruhu ATP podle De Villierse navždy vyhozen. "Dokonce bych vymezil i rozdíl mezi sázkovými podvody a dopingem. Do něj se hodně sportovců dostane nechtěně, kvůli zavinění třetí strany," uvedl De Villiers.

"Dopingové hříšníky bychom proto měli vzít po odpykání trestu na milost, jak je to běžné i v lidské společnosti. Když se ale někdo pustí ze zištných důvodů do výsledkových machinací, měli bychom být nemilosrdní," dodal De Villiers s tím, že se o nejtvrdší postihy osobně zasadí. V celé ATP prý pro doživotní tresty cítí podporu.

Kauzu rozvířil Davyděnko

Kauzu sázkařských podvodů v tenisu rozvířil srpnový turnaj v polských Sopotech, na němž čtvrtý nasazený Nikolaj Davyděnko vzdal v rozhodujícím setu 87. hráči světa Martinu Vassallu Arguellovi. Na papírově slabšího Argentince přitom sázkařská společnost Betfair zaznamenala během zápasu nezvykle vysoké vklady, kvůli nimž zápas nakonec stáhla z nabídky.

Několik tenistů v čele se Srbem Novakem Djokovičem či Rusem Dmitrijem Tursunovem následně přiznalo, že jim byly nabídnuty peníze za zmanipulování zápasu. ATP se poté pustila do vyšetřování podezřelých utkání.

Reklama