Hlavní obsah

Federer může vyhrát počtvrté Turnaj mistrů

ŠANGHAJ/PRAHA

Tenisový Turnaj mistrů může mít dalšího čtyřnásobného vítěze. V pozici největšího favorita se opět představí světová jednička a vítěz z let 2003, 2004 a 2006 Roger Federer. V Šanghaji si zahrají také tři čeští deblisté - Martin Damm ve dvojici s Indem Leanderem Paesem a Lukáš Dlouhý s Pavlem Víznerem.

Článek

Bohatě dotovaná akce zavítá do Číny již počtvrté. Kromě loňského suverénního Federerova prvenství zde viděli diváci jednou s trofejí nad hlavou Australana Lleytona Hewitta a jednou Argentince Davida Nalbandiana. Ti se také jako jediní mohou pyšnit Federerovým skalpem ze závěrečného turnaje roku. Hewitt porazil švýcarského tenistu v semifinále před pěti lety, Nalbandian pak v roce 2005. Tehdy v maratonském finále vyhrál až v tie-breaku pátého setu.

Kromě prvních dvou ročníků Turnaje mistrů, kdy se utkal každý s každým, a klasického vyřazovacího systému v letech 1982 až 1986, se hraje ve dvou skupinách po čtyřech účastnících. Jako premiérový vítěz je v tenisové historii zapsán Američan Stan Smith, jenž triumfoval před 37 lety v Tokiu.

Pořadatelská města se zpočátku střídala, v roce 1978 se turnaj na delší čas přesunul do newyorské Madison Square Garden. Od roku 1990 hostila soutěž, označovanou v té době jako mistrovství světa ATP, německá města Frankfurt a Hannover. V posledních letech zavítala tenisová elita vedle Šanghaje také do Lisabonu, Sydney a dvakrát do Houstonu.

Nejúspěšnějšími účastníky jsou Lendl a Sampras

Galerii nejúspěšnějších tenistů tohoto turnaje vévodí pětinásobní vítězové Ivan Lendl a Pete Sampras. Čtyřikrát se z trofeje radoval Ilie Nastase, po třech prvenstvích mají vedle Federera také John McEnroe a Boris Becker.

Mezi nejlepší tenisty světa pronikla v minulosti i šestice Čechů, kromě Lendla se však výrazného úspěchu nedočkali. Naposledy nedokázal postoupit ze skupiny Jiří Novák v roce 2002, předtím se podobně vedlo Tomáši Šmídovi, Karlu Nováčkovi a Petru Kordovi.

Janu Kodešovi, jenž se zúčastnil úvodních čtyř ročníků, se nejvíce vydařil ten v roce 1971, kdy skončil čtvrtý. Největšího úspěchu ve čtyřhře dosáhl česko-slovenský pár Šmíd, Miloslav Mečíř, vítězové z roku 1987.

Bilance účastníků Turnaje mistrů:
Roger Federer, Švýc. (účast 2002-06) - 22 výher, 2 porážky
Rafael Nadal, Šp. (účast 2005-06) - 2 výhry, 2 porážky
Novak Djokovič, Srb. - dosud nehrál
Nikolaj Davyděnko, Rus. (účast 2005-06) - 4 výhry, 3 porážky
Andy Roddick, USA (účast 2003-06) - 6 výher, 5 porážek
David Ferrer, Šp. - dosud nehrál
Fernando Gonzalez, Chile (účast 2005) - 1 výhra, 1 porážka
Richard Gasquet, Fr. - dosud nehrál

Reklama

Související témata: