Hlavní obsah

Di Mauro si kvůli sázení na tenis devět měsíců nezahraje

ŠANGHAJ

Ital Alessio di Mauro se stal prvním tenistou potrestaným za sázení na zápasy. Od vedení ATP v sobotu 124. hráč světa dostal devítiměsíční distanc a musí zaplatit pokutu 60 000 dolarů za to, že od loňského listopadu do letošního června vsadil u internetové společnosti celkem na 120 utkání. Podle vyšetřovatelů tenista nesázel na vlastní zápasy a výsledek žádného zainteresovaného duelu nebyl zmanipulován.

Článek

"Trest podtrhuje naše odhodlání proti sázení hráčů na tenis," řekl šéf ATP Etienne de Villiers. "V roce 2003 jsme si uvědomili nebezpečí internetového sázení a tenhle problém bereme skutečně vážně," připomněl smlouvu se společností Betfair o výměně informací ohledně sázek na tenisové zápasy.

Výše trestu se nelíbí italské tenisové federaci. "Na jednu stranu ATP říká, že Di Mauro nemanipuloval zápasy, ani jinak nepodváděl a pak mu dá devět měsíců jen za to, že sázel na tenis. Sázení hráčů je zakázané, a proto by měl být jasně potrestán, ale nelíbí se nám, že v minulosti tady byli hráči, kteří dostali jen šest měsíců za doping," řekl mluvčí Giancarlo Baccini. "Když odhlédneme od toho, že doping může lidem poškodit zdraví, tak je pro nás stejné úrovni jako sportovní podvod," dodal.

Třicetiletý Di Mauro si tenisem vydělal během kariéry 579 tisíc dolarů a jeho nejlepším postavením v žebříčku byla 68. příčka. Už na začátku vyšetřování se ho zastal trenér Fabio Rizzo. Podle něj hráč nevěděl o zákazu sázek na tenis. Navíc prý vždy sázel jen malé částky a nikdy nedal peníze na vlastní zápas.

Reklama