Hlavní obsah

Ve finále Turnaje mistryň se utkají Heninová se Šarapovovou

MADRID

Ve finále tenisového Turnaje mistryň se utkají světová jednička Justine Heninová z Belgie a Ruska Maria Šarapovová. Obě hráčky v sobotu v Madridu vyřadily v semifinále po dvousetových výhrách debutantky Anu Ivanovičovou a Annu Čakvetadzeovou. Jako první se do nedělního souboje o titul kvalifikovala Šarapovová, jež si zahraje první finále tři roky po svém triumfu v roce 2004.

Článek

Stejně jako loni nepostoupila do finále ve čtyřhře česká deblistka Květoslava Peschkeová. Spolu s Australankou Rennae Stubbsovou podlehly po téměř dvouhodinovém boji nejlepšímu deblovému páru světa Cara Blacková, Liezel Huberová po setech 6:7, 6:4 a 6:10. Zimbabwsko-americký pár se ve finále utká se slovinsko-japonskou dvojicí Katarina Srebotniková, Ai Sugijamaová.

Bývalá světová jednička Šarapovová porazila v ruském semifinále Čakvetadzeovou 6:2 a 6:2. Dvacetiletá Šarapovová o měsíc starší soupeřku zdolala hladce za hodinu a čtvrt a vyhrála nad ní i v šestém vzájemném utkání.

Šarapovová se v Madridu prezentuje ve skvělé formě navzdory tomu, že na podzim bojovala se zraněním ramena a nemohla obhajovat své tituly v Curychu a Linci. "Je to skvělé, protože ještě před dvěma týdny jsem si nebyla jistá, jestli tady vůbec budu moci hrát. Dostat se navíc do finále je ještě lepší," pochvalovala si majitelka titulů z Wimbledonu a US Open.

Heninová očekává těžké finále 

Její soupeřkou v nedělním finále bude obhájkyně Heninová, jež zdolala 6:4 a 6:4 Ivanovičovou. Dvacetiletá Srbka kladla o pět let starší favoritce velký odpor, v prvním setu jí dokonce vzala dvakrát podání, sama však tři ztratila. V druhé sadě Heninová přišla o vedení 3:0, dokázala však znovu získat brejk a připsala si 24. vítězný zápas za sebou. Belgická hvězda tak postoupila do jedenáctého finále z 14 turnajů, na nichž letos startovala.

Ve španělské metropoli už rozehrály svou soutěž i deblistky, prvními semifinalistkami se staly Slovinka Katarina Srebotniková s Japonkou Ai Sugijamaovou. Česko-australský pár Květa Peschkeová, Rennae Stubbsová čeká jejich semifinále na závěr sobotního programu.

"Bude to ale náročné finále, protože ona nemá co ztratit," řekla Heninová na adresu Šarapovové. "Má za sebou těžkou sezónu, ale teď je zpátky ve své nejlepší formě. Navíc je to šampiónka."

Výsledky - semifinále:
Dvouhra:
Šarapovová (6-Rus.) - Čakvetadzeová (7-Rus.) 6:2, 6:2, Heninová (1-Belg.) - Ivanovičová (4-Srb.) 6:4, 6:4.
Čtyřhra:
Srebotniková, Sugijamaová (Slovin./Jap.) - Chuang Chia-jung, Chan Yung-jan (Tchaj-wan) 6:2, 6:2.

Reklama