Hlavní obsah

Ferrer a Nadal postoupili do semifinále Turnaje mistrů

Španělé David Ferrer a Rafael Nadal ve čtvrtek postoupili do semifinále tenisového Turnaje mistrů, kde si už ve středu zajistil účast Američan Andy Roddick. Šestý nasazený Ferrer vyhrál i svůj třetí zápas ve Zlaté skupině, když za hodinu vyprovodil z kurtu Francouze Richarda Gasqueta. Druhému hráči světa Nadalovi pomohlo vítězství nad Srbem Novakem Djokovičem. Poslední volné místo zaujme v pátek obhájce titulu Roger Federer, nebo Fernando Gonzalez.

Článek

Ferrer v zápase s Gasquetem exceloval. Francouz mu sice hned v první hře sebral servis, ale to bylo z jeho strany vše. V úvodním setu uhrál osmý hráč světa jen jeden fiftýn při vlastním servisu a prohrál hladce 1:6.

Španěl jej honil po kurtu a sázel vítězné míče přesně k čarám. Vyhrál osm gamů za sebou, až za stavu 0:2 ve druhé sadě se bezmocnému Francouzi podařilo poprvé a naposledy v zápase uspět při vlastním podání. Na další odpor se však nezmohl a jeho šance na postup do semifinále se velmi rychle rozplynula. "Myslím, že dneska jsem hrál naprosto otřesně. Když jsem prohrál 1:6, ztratil jsem sebevědomí. Vrátil se do zápasu už nešlo," řekl po debaklu Gasquet.

Uznal zároveň, že Ferrer předvedl výborný výkon, hrál prý neuvěřitelně. Španělský tenista se tak stává černým koněm Turnaje mistrů. "V těchto třech zápasech jsem hrál velmi, velmi, velmi dobře. Vyhrát Masters by byl sen," poznamenal Ferrer.

Už bez šancí na pokračování v turnaji nastupoval ke svému závěrečnému zápasu ve skupině třetí hráč světa Djokovič a ani proti Nadalovi neuhrál set. V Šanghaji se na něm projevila únava. "Nebyl to můj týden. Nehrál jsem, jak bych si představoval. Odpočinek je pro mě nezbytný a v této chvíli to nejdůležitější. Pojedu někam hodně daleko od všech," řekl na závěr životní sezóny.

Djokovič prohrál kvůli svým chybám

Dvacetiletý Srb sice předvedl bojovný výkon, ale chyboval více než koncentrovaný Španěl. Utkání ještě mohl zdramatizovat, když měl v osmé hře druhého setu několik brejkbolů na vyrovnání na 4:4, ale ani jeden nevyužil a Nadal zápas dotáhl k vítězství.

Pochvaloval si, že takhle dobře dlouho nehrál. "Dneska jsem se svou hrou velmi spokojený. Hrál jsem velmi dobrý zápas, nejlepší zápas tady a jeden z nejlepších v halové sezoně," uvedl.

Semifinále čtyřhry si stejně jako loni zahrají Martin Damm s Leanderem Paesem. Česko-indickému páru k postupu pomohlo čtvrteční vítězství Jonase Björkmana s Maxem Mirným nad izraelskou dvojicí Jonathan Erlich, Andy Ram. V závěrečném duelu sice Damm s Paesem podlehli 3:6 a 4:6 druhým nasazeným Paulu Hanleymu z Austrálie a Kevinu Ullyetovi ze Zimbabwe, ale na jejich postupu to už nemohlo nic změnit. Zlatou skupinu vyhráli jejich dnešní přemožitelé.

ŠANGHAJ
Dvouhra - Zlatá skupina:
Nadal (2-Šp.) - Djokovič (3-Srb.) 6:4, 6:4, Ferrer (6-Šp.) - Gasquet (8-Fr.) 6:1, 6:1.
1. Ferrer306:13
2. Nadal215:32
3. Gasquet123:41
4. Djokovič030:60
Čtyřhra - Zlatá skupina:
Björkman, Mirnyj (6-Švéd./Běl.) - Erlich, Ram (8-Izr.) 6:4, 3:6, 10:7, Hanley, Ullyet (2-Austr./Zimb.) - Damm, Paes (4-ČR/Ind.) 6:3, 6:4.
1. Hanley, Ullyet215:22
2. Damm, Paes214:22
3. Erlich, Ram123:51
4. Björkman, Mirnyj122:51

Reklama