Hlavní obsah

Federer bude hrát o čtvrtý titul z Turnaje mistrů s Ferrerem

Světovou jedničku Rogera Federera dělí jedno vítězství od zisku čtvrtého titulu z Turnaje mistrů. Švýcarský tenista v sobotu v semifinále v Šanghaji deklasoval druhého hráče světa Rafaela Nadala 6:4, 6:1 za necelou hodinu. Titul bude Federer v neděli obhajovat v duelu s dalším Španělem Davidem Ferrerem.

Článek

Ferrer se probojoval do finále hned při své premiéře na Turnaji mistrů. Šestý nasazený hráč porazil v úvodním semifinále Američana Andyho Roddicka snadno 6:1, 6:3 a vyhrál i svůj čtvrtý zápas v soutěži. Ve finále ho čeká těžký úkol, protože s Federerem zatím sehrál sedm utkání a vždy prohrál.

Deblista Martin Damm se ani letos nedočkal postupu do finále. Ve dvojici s Indem Leanderem Paesem skončili stejně jako před rokem v semifinále po prohře se švédsko-rakouským vítězným párem z US Open Simonem Aspelinem a Julianem Knowlem.

Federer, který s Nadalem svedl řadu památných bitev, tentokrát velkému rivalovi nedal šanci. Španělovi uštědřil největší porážku ve vzájemných zápasech a zdolal ho pošesté v kariéře. Trojnásobný šampión Roland Garros nad ním má stále lehce navrch díky osmi vítězstvím.

Federer se pokusí navázat na triumfy

Držitel dvanácti grandslamových titulů sebral soupeři podání za stavu 5:4, v druhé sadě se mu to v úvodu povedlo hned dvakrát. Vedení 4:0 Nadal věnoval švýcarské hvězdě dvojchybou a ani dál jí nedokázal vzdorovat. Stejně dopadlo jejich setkání v semifinále Turnaje mistrů i loni.

Federer se pokusí navázat na triumfy z let 2003, 2004 a 2006 v souboji s Ferrerem, který zatím v Šanghaji ztratil jediný set a na kurtu oplývá sebevědomím. "Hodně si teď věří, a to dělá zázraky," řekl po utkání Roddick, který ani na třetí pokus nedokázal na závěrečném podniku sezony postoupit ze semifinále.

Američan sice začal první set vyhraným podáním, ale dalších šest gamů získal soupeř, přičemž Roddick se zisku hry ani nepřiblížil. Za stavu 1:4 si nechal namasírovat bolavá záda. "Bylo to vážně hodně ztuhlé, nemohl jsem se pořádně hýbat. Po tom ošetření se to v druhém setu zlepšilo," uvedl bývalý první hráč světa, jenž měl dosud s Ferrerem vyrovnanou bilanci 2:2.

Roddick byl bezradný

Španěl, který měl oproti soupeři výhodu jednoho dne odpočinku, v druhé sadě počtvrté prolomil Roddickův servis a ujal se vedení 4:2. Z jeho přesné hry, skvělého pohybu a vítězných úderů byl Američan bezradný. "Měl jsem pocit, že se mi pár míčů povedlo dát dobře do rohu, ale bylo to k ničemu. Normálně se dá trochu vrátit do zápasu, když člověk dře, ale David měl skvělé míče," konstatoval Roddick.

Vysoké sebevědomí prokázal Ferrer v dalším gamu, kdy při vlastním podání prohrával 0:40, ale hru přesto získal. Španělovy nervy zapracovaly až při mečbolu za stavu 40:30, kdy zahrál dvojchybu. Roddick však následnými dvěma chybami zápas ukončil.

Damm s Paesem podlehli v semifinále čtyřhry dvakrát 4:6, jejich přemožitelé se o cennou trofej utkají s hlavními papírovými favority Markem Knowlesem a Danielem Nestorem. Bahamsko-kanadská dvojice odehrála vyrovnanou bitvu s druhými nasazenými Paulem Hanleym a Kevinem Ullyettem, než v super tie-breaku zvítězila 10:5. O nástupcích Jonase Björkmana a Maxe Mirného, kteří vloni na cestě za titulem zastavili právě i Damma s Paesem, se rozhodne v neděli.

Dvouhra - semifinále:
Federer (1-Švýc.) - Nadal (2-Šp.) 6:4, 6:1, Ferrer (6-Šp.) - Roddick (5-USA) 6:1, 6:3.
Čtyřhra - semifinále:
Aspelin, Knowle (3-Švéd./Rak.) - Damm, Paes (4-ČR/Indie) 6:4, 6:4, Knowles, Nestor (1-Bah./Kan) - Hanley, Ullyett (2-Austr./Zimb.) 6:3, 6:7 (8:10), 10:5.

Reklama

Související témata: