Hlavní obsah

Švýcar Federer vyhrál počtvrté v kariéře tenisový Turnaj mistrů

Nejlepší tenista světa Roger Federer počtvrté v kariéře triumfoval na Turnaji mistrů. V nedělním finále v Šanghaji vyhrál nad dosud neporaženým Davidem Ferrerem naprosto jednoznačně 6:2, 6:3 a 6:2 a obhájil titul. Zahrál třicet vítězných úderů oproti deseti soupeřovým a vyprovodil Španěla z kurtu za hodinu a 38 minut.

Článek

"Mám za sebou skvělou sezónu, vyhrál jsem Masters Cup pro nejlepší hráče na světě, ale teď už se těším na volno a dovolenou," prohlásil Federer, který v neděli odehrál 70. finále ve dvouhře, z nichž třiapadesát vyhrál. S prémií 1,2 miliónu dolarů a bonusu od ATP za sérii turnajů Masters ve výši 1,5 miliónu přesáhl jako první tenista v historii za jedinou sezónu hranici deseti miliónů. Navíc dostal nový Mercedes CLS 500.

Důležitý byl začátek sezóny

Letošní rok označil v mnoha věcech za přelomový. "Porazil jsem Nadala poprvé na antuce. Vlastně jsem porazil největší soupeře, Nadala s Djokovičem, vícekrát než oni mě," bilancoval při závěrečném ceremoniálu s křišťálovou trofejí v rukou. "Důležitý byl i začátek sezóny. Během Australian Open jsem neprohrál jediný set. No a pak tady po prohře s Gonzalezem si lidé mysleli, že možná nehraju tak dobře..." připomněl klopýtnutí ve skupině.

Ve finále měl ale první set pro něj až nečekaně hladký průběh. Ferrerovy údery dopadaly těsně vedle čar ohraničujících prostor kurtu a Španěl jen bezmocně rozhazoval rukama. Švýcarský tenista, který předváděl pestrou hru od základní čáry i na síti, s výrazným přispěním jeho chyb vyhrál za necelou půlhodinu 6:2.

V druhé sadě se španělský tenista začal dostávat do rytmu, častěji trefoval kurt a konečně se diváci dočkali atraktivních výměn hodných finále Turnaje mistrů. V klíčových chvílích však šestý nasazený hráč znovu selhal.

V sedmé hře dvěma chybami daroval soupeři brejk, za stavu 3:5 pak prohrál podání znovu a Federer se dostal do vedení 2:0 na sety. Ztrátu další sady odnesla Ferrerova raketa, kterou španělský tenista zlostně mrštil o zem.

Jednička stále vidí rezervy

Ferrer bojoval a hned v úvodním gamu třetí sady se při podání světové jedničky dostal postupně k třem brejkbolům, ale šance neproměnil. Netrvalo dlouho a znovu za to pykal. Federer si ve čtvrté hře vypracoval brejkbol, španělský tenista byl nedůrazný na síti a Švýcar se díky fantastickému prohozu dostal do vedení 3:1.

Prakticky tím definitivně rozhodl zápas. Za stavu 5:2 pak při Ferrerově podání přesně trefil několik riskantních vítězných úderů a po Španělově dvojchybě se dostal k prvnímu mečbolu. Federer už soupeřovo trápení neprodlužoval a utkání ukončil křížným prohozem.

I když mnozí považují Federerovu hru za dokonalou, on sám stále vidí rezervy. Po Turnaji mistrů jej mohl hřál u srdce pocit, že zlepšil ofenzivní stránku své hry. "Co se týče obrany, na tom jsem byl vždycky dobře. Ale tento týden v Šanghaji mi ukázal, že už to jde i v útoku. V Madridu, Basileji nebo Paříži jsem hrál moc pasivně, teď už jsem si věřil i na síti. Když fungují obě věci dohromady, je těžké mě porazit," dodal.

Jeho slova utvrdila Ferrera, že nemusí být smutný. Ve finále byl outsiderem, a tak to i bral. "Možná jsem byl trochu nervózní, ale on si uhrál všechno sám. Nemá slabé místo, se svojí hrou jsem na něj nestačil," uznal Španěl, který zakončí sezonu jako pátý hráč světa. Jeho přemožitel je už počtvrté za sebou na konci roku tenisovým králem.

Dvouhra - finále:
Federer (1-Švýc.) - Ferrer (6-Šp.) 6:2, 6:3, 6:2
Čtyřhra - finále:
Knowles, Nestor (1-Bah./Kan.) - Aspelin, Knowle (3-Švéd./Rak.) 6:2, 6:3.

Reklama

Související témata: