Hlavní obsah

Berdych považuje letošní sezónu za životní

PŘEROV

Nejlepší český tenista Tomáš Berdych má za sebou podle vlastních slov nejúspěšnější sezónu v kariéře. Na konci roku, v němž mu jen těsně unikl postup na Turnaj mistrů, to řekl novinářům po sobotním vyhlášení tenisové ankety Zlatý kanár v Přerově.

Článek

Svěřenec Jaroslava Navrátila se ve světovém žebříčku pohyboval na podobných pozicích jako před rokem, přesto tuto sezónu hodnotí jako lepší než tu předchozí. "Z dobrých vzpomínek to bude vítězství v Halle, čtvrtfinále ve Wimbledonu a potom samozřejmě ten Davis Cup," vyzdvihl své největší úspěchy člen vítězného týmu z daviscupové baráže se Švýcarskem v čele s Rogerem Federerem.

Vedle toho, že se nedostal na závěrečný podnik sezóny do Šanghaje, litoval Berdych snad jen nevydařených turnajů na amerických betonech. Před Indian Wells měl žaludeční problémy a následně vypadl hned v prvním kole. "S tím losem, jaký jsem tam měl, se to první kolo dalo vyhrát a jít třeba i dál a mohlo to vypadat úplně jinak," uvažoval.

Díky svým výsledkům ve 22 letech už potřetí za sebou získal Zlatého kanára pro nejlepšího Čecha na tenisových kurtech bez ohledu na kategorie. Rekordmanem ankety je s šesti kanáry Jiří Novák, Berdych je ve srovnání s ním zatím na půli cesty. "Od tří do šesti je to pořád ještě velký skok. Uvidíme, není to nic jednoduchého, musí být hodně věcí dohromady. Nejdůležitější je zdraví a podle toho se to bude všechno odvíjet," komentoval svou pozici.

Fyzickou kondici nabíral v Tatrách

Na slavnostní vyhlášení přijel přímo z Vysokých Tater, kde společně s přítelkyní a úspěšnou tenistkou Lucií Šafářovou a dalším českým tenistou Lukášem Dlouhým nabíral fyzickou kondici. Horské podmínky jim nabídly především nadmořskou výšku a výborné terény na běhy do kopce či ve vysokém sněhu. "Je to něco jiného, co dole nejde ničím nahradit," shrnul výhody horského prostředí aktuálně 14. hráč světa.

Na rozdíl od přípravy v domácích podmínkách se navíc všichni aktéři mohli naplno koncentrovat na program naplánovaný kondičním trenérem. "Když je člověk doma, tak i když si udělá nějaký program, tak je hodně vedlejších vlivů. Tam je člověk na jednom místě, má to naplánované, program je daný. Není tam nic kolem, co by ho mohlo rozptylovat," vysvětlil Berdych.

Sezóna pro něj začne Hopmanovým pohárem

V pondělí se chystá poprvé vzít do ruky raketu a novou sezónu zahájí hned na přelomu roku v australském Perthu, kde stejně jako loni odehraje se Šafářovou Hopmanův pohár. K protinožcům společně odlétají 25. prosince a Berdych se na prestižní soutěž smíšených družstev těší. "Je to skvělý týden na začátek roku, je tam o nás neskutečně postaráno. Podmínky jsou tam skvělé, není to tak obrovský přechod, přeci jen se hraje ještě v hale," pochvaloval si.

Letos poprvé postoupil na grandslamovém turnaji mezi posledních osm, příští rok by rád posunul hranici dál. "Bylo tam čtvrtfinále ve Wimbledonu, a kdyby tam bylo semifinále, tak by to bylo určitě krásné."

Boj o titul je na grandslamech ztížený suverenitou Rafaela Nadala na antuce a světové jedničky Federera kdekoli jinde, ale podle Berdycha se může stát všechno. "V dnešní době je tenis tak vyrovnaný, že z prvních deseti, možná patnácti lidí to může dokázat skoro kdokoliv," dodal.

Reklama