Hlavní obsah

Američané po triumfu vidí těžkou cestu za obhajobou

PORTLAND

Američtí tenisté se po dvanácti letech dočkali vítězství v Davisově poháru, ale hned začali mluvit o tom, jak těžká bude příští rok cesta za obhajobou. Zřejmě je totiž neminou zápasy na antuce proti týmům, kterým tento povrch vyhovuje o poznání více než americkým singlistům Andymu Roddickovi a Jamesi Blakeovi.

Článek

Zatímco doma na tvrdém povrchu jsou Američané téměř neporazitelní, proti antukovým specialistům mohou mít velké problémy. "Bude náročné vyhrát dva singly proti Španělsku nebo Argentině. Jestli dostaneme některý z těchto týmů, budeme outsideři," řekl Bob Bryan, polovina nejlepšího deblového páru světa, který výrazně přispěl k americkému úspěchu.

Nehrající kapitán Patrick McEnroe se v této souvislosti zmínil o tom, že pro celkový triumf byl velmi důležitý úspěch v zápase prvního kola v Ostravě proti českým tenistům. "Vítězství v Ostravě bylo velké, protože jsme hráli venku na antuce proti velmi dobrému týmu," uvedl McEnroe.

První kolo čeká Američany v únoru v Rakousku, na Španělsko mohou narazit v semifinále.

Zámořští tenisté k závěrečným dvouhrám ve finále za rozhodnutého stavu nastupovali společensky unaveni, neboť za sebou měli noční oslavu. "Několik hodin jsme jenom popíjeli šampaňské. Pak jsme si vyšli do ulic a tancovali, dělali jsme všechno. Byla to dlouhá oslava," řekl Bob Bryan.

Roddick vyhrál všech šest letošních dvouher

Na cestě za vytouženým vítězstvím vedl Američany především šestý hráč světa Roddick, který vyhrál všech šest letošních dvouher, a elitní deblový pár dvojčat Boba a Mika Bryanových. Ve finále s Ruskem však bylo důležité vítězství Jamese Blakea ve vyrovnané páteční dvouhře s Michailem Južným. "Když bude James hrát takhle, bude těžké tento tým porazit. James je klíčovým mužem. Může porazit kohokoliv a tento týden to dokázal," řekl Bob Bryan.

Ruský nehrající kapitán Šamil Tarpiščev ve finále do dvouher nenasadil čtvrtého hráče světa Nikolaje Davyděnka, který s oběma americkými singlisty všechny vzájemné zápasy prohrál. Ani po neúspěšné obhajobě by nominaci hráčů nezměnil. "Udělal bych přesně to samé, vybral bych stejné hráče. Na tomto povrchu Američani zářili, jak se dalo čekat," řekl po finálové porážce.

Reklama

Související témata: