Hlavní obsah

Hopmanův pohár získali popáté tenisté USA

Hopmanův pohár pro nejlepší smíšený tenisový pár získali popáté v historii Američané. O svém vítězství v pátečním finále se Srbskem rozhodli v závěrečné čtyřhře, v níž Mardy Fish se Serenou Williamsovou zdolali Novaka Djokoviče a zdravotně indisponovanou Jelenu Jankovičovou. Williamsová se v australském Perthu radovala z trofeje už v roce 2003.

Článek

Dvojici z USA přineslo první finálový bod bez boje svalové zranění dvaadvacetileté Jankovičové, která předchozí dvě dvouhry nedohrála a dnes proti Williamsové ani nenastoupila. Djokovič následně po velké bitvě vyrovnal stav na 1:1, ale v mixu už takřka sám a vyčerpaný na vše nestačil. Srbové prohráli 6:7 a 2:6.

Jankovičová chtěla hrdinsky turnaj dohrát až do konce a s Djokovičem, rovněž třetím hráčem světového žebříčku, přivést do Srbska poprvé Hopman Cup. V základní skupině Djokovič ještě vybojoval pro oba postup do finále, ale ubývaly mu síly a hodně mu jich vzal i duel s Fishem. Ten ve druhém setu odvrátil mečbol a kapituloval až v tie-breaku třetí sady.

Srbský pár ztratil vedení 4:1 v tie-breaku

"Nevím, kolik zápasů musím vyhrát, abychom tuto trofej získali. Každý den jsem musel vyhrát dva a pořád ji nemáme. Ale snad ještě jednu výhru zvládnu," přál si očividně unavený Djokovič před rozhodujícím mixem.

V něm srbský pár dobře začal, ale vedení 4:1 ztratil a v tie-breaku pak i první set, byť měl v desáté hře čtyři setboly. Pak už měli Američané jasně navrch. "Musím poděkovat svému partnerovi, protože je to opravdový šampión a bez něj bychom do finále stoprocentně nepostoupili. Jsem jeho dlužnicí," uvedla Jankovičová na adresu Djokoviče, jenž tři ze čtyř duelů v Perthu prakticky odehrál sám.

"Měl jsem tu skvělou partnerku, hrála super," pochválil Fish Williamsovou, jež bude na Australian Open obhajovat svůj titul z loňska. "Odehrála jsem dva opravdu dobré zápasy ve dvouhře a v mixu. Po téhle stránce jsem před Australian Open opravdu v dobré zápasové formě," uvedla vítězka osmi grandslamových turnajů.

Ve 20. ročníku proměnili v další trofej svou už devátou finálovou účast, před pěti lety se mladší ze sester Williamsových radovala z vítězství s Jamesem Blakem. Na letošním triumfu měla podíl i Meghann Shaughnessyová, jež v prvním utkání USA ve skupině proti Indii úspěšně zaskočila jako náhradnice za Williamsovou. Ta kvůli nemoci dorazila do Austrálie později.

PERTH, HOPMAN CUP - finále:
USA - Srbsko 2:1
S. Williamsová - Jankovičová bez boje, Fish - Djokovič 2:6, 7:6 (7:4), 6:7 (4:7), S. Williamsová, Fish - Jankovičová, Djokovič 7:6 (7:5), 6:2.

Reklama

Související témata: