Hlavní obsah

Djokovič už nechce jen trápit favority, chce být šampiónem

MELBOURNE

Novak Djokovič s postupem na světovém žebříčku pozměnil svou sportovní filozofii. Cílem dvacetiletého srbského tenisty, který loni vylétl až na třetí místo světa, už není jen trápit největší hvězdy. Chce se sám stát šampiónem.

Článek

"Když jsem šel před dvěma lety na kurt s Federerem, nebo Safinem, velkými šampióny, jen jsem se snažil hrát co nejlépe. Teď chci vyhrát, protože já chci být v této pozici. Chci být šampiónem," řekl agentuře Reuters hráč, o němž se mluví jako o budoucím velkém konkurentovi světové jedničky Rogera Federera.

Djokovič švýcarského tenistu porazil loni v srpnu ve finále turnaje v Montrealu, o měsíc později s ním prohrál v boji o titul na US Open. Nějakou zvláštní rivalitu s nejlepším tenistou současnosti však nevnímá. "Dívám se na něj jako na jakéhokoliv jiného soupeře na světě. Samozřejmě uznávám, že je nejlepším hráčem světa, ale to teď už nehraje roli."

Talentovaný Srb musí v letošní sezóně dokázat, že jeho loňské úspěchy nebyly náhodné. Po neúspěšném vystoupení na Turnaji mistrů, kde na něm byla znát únava z nabitého programu, si dopřál krátkou pauzu a pustil se znovu do přípravy.

Pořád mohu určité prvvky své hry zlepšovat, říká Djokovič

Už má za sebou Hopmanův pohár smíšených družstev, kde vyhrál všechny čtyři dvouhry. "Ještě nejsem ve stoprocentní formě, ale neznepokojuje mě to. Tři a půl týdne jsem tvrdě trénoval a pořád mám čas. Jsem si jistý, že budu stoprocentně připravený, protože mám pro Australian Open vysoké cíle," řekl před pondělním startem úvodního grandslamu sezóny.

Rodák z Bělehradu by byl šťastný, pokud by se mu podařilo zopakovat loňské úspěchy, ale myslí výš. "Byl bych spokojený, ale vím, že mohu dokázat víc, že mohu jít dál. Pořád mohu určité prvky své hry zlepšovat, to si plně uvědomuji," řekl loňský osmifinalista Australian Open.

Jednou by chtěl vyhrát grandslamový titul a stát se světovou jedničkou, ale na to má prý ještě spoustu času. Nenechává se tak stresovat rolí jednoho z favoritů Australian Open. "Nemám kam spěchat," poznamenal.

Reklama

Související témata: