Hlavní obsah

Tenista Štěpánek si v Sydney finále nezahraje

SYDNEY/AUCKLAND/HOBART

Český tenista Radek Štěpánek si v Sydney o třetí titul v kariéře nezahraje. V semifinále turnaje, který je generálkou na Australian Open, prohrál s domácím Chrisem Guccionem 6:7, 6:3 a 4:6. Australský hráč se ve finále utká s Rusem Dmitrijem Tursunovem.

Článek

O osudu zápasu rozhodl desátý game třetího setu. Štěpánek do něj vstupoval za nepříznivého stavu 4:5, měl však výhodu podání. Guccionemu se ale v pravou chvíli podařil jediný break v utkání a rozhodl o své druhé finálové účasti na okruhu ATP v kariéře. Australský tenista, kterému patří 125. místo ve světovém žebříčku, navíc v Sydney získal druhý český skalp za sebou, ve čtvrtfinále totiž vyřadil čtvrtého nasazeného Tomáše Berdycha.

Guccioneho soupeřem bude Tursunov, který na cestě do finále porazil již třetího Francouze, tentokrát Fabrice Santora 6:3, 7:6. Ve druhém kole zdolal ruský tenista turnajovou jedničku Richarda Gasqueta a ve čtvrtfinále Sebastiena Grosjeana. Jediným jeho nefrancouzským soupeřem byl v prvním kole Švýcar Stanislas Wawrinka.

Tenisté v Sydney hrají o celkovou dotaci 465 000 dolarů.

Heninová získala svůj první letošní titul

Až velkým obratem za stavu 0:3 ve třetím setu rozhodla o svém prvním letošním titulu belgická tenistka Justine Heninová. Ve finále turnaje v Sydney porazila v souboji dvou nejvýše postavených hráček světového žebříčku dvojku Světlanu Kuzněcovovou 4:6, 6:2, 6:4.

Heninová, která vstoupila do utkání s bilancí 15 výher a pouhých dvou proher s ruskou soupeřkou, si díky výhře prodloužila šňůru neporazitelnosti už na 28 zápasů. Poslední porážka belgické tenistky je již značně zaprášená - loni ve wimbledonském semifinále nestačila na Marion Bartoliovou.

Kuzněcovová v prvním setu soupeřku zaskočila a vyhrála 6:4. Ve druhém Heninová sice vyrovnala, ale do rozhodující sady vstoupila tragicky. Dvaadvacetiletá Ruska se dostala do vedení 3:0, slibného náskoku však nedokázala využít. Stejně jako Heninová v úvodu setu ztratila podání a dovolila o tři roky starší Belgičance vyrovnat. Heninová, která prošla prvními dvěma koly bez boje, pak ještě jednou sebrala Kuzněcovové podání za stavu 4:4, dostala se do vedení a v následujícím gamu proměnila hned první mečbol.

Finále v Aucklandu si zahrají Ferrero a Kohlschreiber

O titul na tenisovém turnaji v Aucklandu si zahrají bývalá světová jednička Španěl Juan Carlos Ferrero s Němcem Philippem Kohlschreiberem.

Čtvrtý nasazený hráč Ferrero v pátek potvrdil v semifinále s Julienem Benneteauem roli favorita a bez potíží francouzského hráče porazil 6:3 a 6:4. Kohlschreiber si postup zajistil vítězstvím nad turnajovou trojkou Juanem Monakem. Argentinskému favoritovi zápas vůbec nevyšel, kupil chybu za chybou, šestkrát přišel o podání a nakonec prohrál 2:6 a 1:6.

Zvonarevová k finále nenastoupila

Řecká tenistka Eleni Daniilidouová bez boje získala titul v australském Hobartu. Její favorizovaná soupeřka Vera Zvonarevová v pátek kvůli zranění levého kotníku k finálovému utkání nenastoupila. Pětadvacetiletá Daniiliduová si připsala pátý titul v kariéře a inkasovala za něj prémii 25 tisíc dolarů.

Ruská tenistka se zranila při tréninku zhruba dvě hodiny před zápasem. V sobotu podstoupí vyšetření v nemocnici v Melbourne. To by mělo napovědět, zda se zúčastní Australian Open, které začíná v pondělí. Zvonarevová má na prvním grandslamu sezóny plnit roli 23. nasazené hráčky a v prvním kole ji čeká Japonka Ai Sugijamaová.

SYDNEY
Dvouhra muži - semifinále:
Guccione (Austr.) - Štěpánek (ČR) 7:6 (7:5), 3:6, 6:4, Tursunov (Rus.) - Santoro (Fr.) 6:3, 7:6 (7:4).
Dvouhra ženy - finále:
Heninová (1-Belg.) - Kuzněcovová (2-Rus.) 4:6, 6:2, 6:4.
Čtyřhra ženy - finále:
C' Jen, Čeng Ťie (Čína) - Perebijnisová, Pučeková (Ukr./Běl.) 6:4, 7:6 (7:5).
AUCKLAND
Dvouhra - semifinále:
Ferrero (4-Šp.) - Benneteau (Fr.) 6:3, 6:4, Kohlschreiber (7-Něm.) - Monaco (3-Arg.) 6:2, 6:1.
Čtyřhra - čtvrtfinále:
Horna, Monaco (Arg.) - Čermák, Žovko (ČR/Chorv.) 6:3, 6:2.
Čtyřhra - semifinále:
Malisse, Melzer (Belg./Rak.) - Coetzee, Levinský (JAR/ČR) 6:3, 6:4.
HOBART
Dvouhra - finále:
Daniiliduová (Řec.) - Zvonarevová (2-Rus.) Daniiliduová vyhrála bez boje.
Čtyřhra - finále:
Medinová-Garriguesová, Ruanová-Pascualová (2-Šp.) - Daniiliduová, Wöhrová (Řec./Něm.) 6:2, 6:4.

Reklama

Související témata:
  4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 Bejlek - Blinkovová 4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 konec
20240424T19 : 45:00+0200
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek
Blinkovová
  Macháč - Ruusuvuori dnes 11 : 00
20240425T11 : 00:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori
  Hanfmann - Menšík dnes 14 : 00
20240425T14 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík