Hlavní obsah

Tenistce Mirzaové hrozí vězení za zneuctění indické vlajky

MELBOURNE

Indická tenisová hvězda Sania Mirzaová by mohla skončit ve vězení. Ultranacionalisty v její rodné zemi rozlítila fotografie z Hopmanova poháru, která ukazuje jednatřicátou hráčku světa, jak sedí s bosou nohou těsně vedle národní vlajky. Podali proto na jednadvacetiletou tenistku žalobu u nejvyššího soudu v Hajdarábádu za zneuctění národního symbolu.

Článek

Podle ultranacionalistů jde o jasné porušení zákona, který říká, že "kdokoli spálí, poškodí, znečistí, zničí, pošlape nebo jinak zneuctí (ať už slovně, písemně nebo jiným způsobem) indickou vlajku, bude potrestán vězením do výše tří let, pokutou nebo obojím".

"Je to nehoráznost. Sania je velmi naštvaná, protože se jí to velmi dotklo," citovala agentura AFP tenistčina manažera Mahéše Bhúpathího, podle nějž zvažuje Mirzaová konec kariéry. "Snaží se vyhovět každému, což je v jednadvaceti letech dost vysilující, protože na ni jsou kladeny ty nejvyšší nároky. Sania si myslí, že tohle už nemá za potřebí, ale její okolí ji podporuje a říká jí, aby vydržela," dodal.

Rodačky z Hajdarábádu se zastalo také vedení indické tenisové asociace. "Lidé dělají kvůli fotografii unáhlené závěry, přitom jde o velmi nešťastnou náhodu. Mrzí nás to zejména proto, že celá kauza bezpochyby ovlivní její výkony," uvedl Anil Khanna. Mirzaovou čeká v nejbližších dnech Australian Open, kde plní roli 31. nasazené hráčky.

Mirzaová nemá podobné potíže ve své zemi poprvé. Loni v prosinci ji začala vyšetřovat policie kvůli tomu, že natočila reklamu v prostorách mešity. Před dvěma lety se stala pro změnu terčem kritiky muslimů za příliš odvážné oblečení. Nelíbilo se jim, že v Indii velmi populární tenistka nosí na kurtu příliš krátké sukně a trička bez rukávů.

Reklama

Související témata: