Hlavní obsah

Elitní čeští tenisté si pro Australian Open konkrétní cíl nedali

MELBOURNE

Úvodní grandslam sezóny Australian Open začne v pondělí i s deseti českými tenisty včetně čtyř nasazených. Zkraje roku kompletní domácí elitu svorně trápily zdravotní problémy, které už mají za sebou a generálka v Sydney se jim až na Lucii Šafářovou vydařila. Konkrétní cíle si však nedávají.

Článek

Před rokem se nejdále dostala dvanáctá hráčka světa Nicole Vaidišová, až v semifinále ji tehdy vyřadila znovuzrozená pozdější šampiónka Serena Williamsová. V nové sezóně osmnáctiletá Češka ze sedmi zápasů pět vyhrála a porazila dvě soupeřky z elitní desítky - Srbku Jankovičovou a Slovenku Hantuchovou.

"Zatím se mi celkem daří, cítím, že se do toho dostávám a s každým zápasem je to lepší," řekla Vaidišová po sobotním prvním tréninku v Melbourne Radiožurnálu. Aby zopakovala účast mezi elitním kvartetem, musí vyhrát pět zápasů; v tom prvním ji čeká hned v pondělí Rumunka Olaruová. Na Williamsovou může narazit znovu a už ve čtvrtém kole.

S konkrétním cílem před letošním ročníkem se Vaidišová novinářům nesvěřila. "Nepotřebuju někomu něco dokazovat nebo předvést, jestli na to mám. Je to můj tenis, moje hra," řekla vítězka šesti turnajů na okruhu WTA, která zkraje roku laborovala s kotníkem.

Spekulace o rozchodu se svým trenérem popřela

Spekulace, že by se mohla rozejít se svým trenérem a nevlastním otcem Alešem Kodatem, popřela. "To nehrozí, Samozřejmě není vždycky všechno růžové, jsme spolu tak dlouhou dobu, ale lepšího trenéra momentálně nenajdu a stoprocentně mu věřím," řekla deníku Sport a Aha!.

Její krajanka Lucie Šafářová zahájí cestu za obhajobou čtvrtfinále duelem s Castaňovou z Kolumbie. V Sydney si ale zahrála jen jednou, pak ji sužovaly svalové potíže. "Na Australian Open mám dobré vzpomínky z loňska, snad budu hrát zase dobře," přála si Šafářová.

Její přítel Tomáš Berdych má maximum v Melbourne čtvrté kolo, v téže fázi může potkat největšího favorita Švýcara Federera. Tak daleko ale rozhodně nemyslí. Poučil se z loňského Roland Garros, kdy jeho předpovědi vzaly brzy za své. "V Paříži to blbě dopadlo, ve Wimbledonu jsem to bral zápas od zápasu a bylo z toho čtvrtfinále. Takže to beru teď stejně a uvidím, kde se zastavím," dumal třináctý hráč žebříčku.

Štěpánek si zvednul sebevědomí

Na generálce v Sydney skončil Berdych ve čtvrtfinále, o kolo dále a na stejném soupeři (Australanovi Guccioneovi) pohořel Radek Štěpánek. Po nedávných potížích s patou si tak zvednul sebevědomí. "To bylo pro mě nejdůležitější, že jsem zdravý a můžu hrát na sto procent," ulevil si. "Bylo super, že se mi podařilo vyhrát tři zápasy a ne že jsem zase odkulhal z prvního. Navíc všichni to byli velmi kvalitní soupeři," dodal Štěpánek.

Desítka českých účastníků Australian Open je rovnoměrně rozdělena do pavouku mužů i žen, před rokem měl český tenis dokonce čtrnáctinásobné zastoupení. Vedle Vaidišové budou hned v pondělí bojovat o postup do druhého kola i Lukáš Dlouhý, Klára Zakopalová, Petra Cetkovská a Renata Voráčová.

Reklama