Hlavní obsah

Jankovičová na Australian Open utekla ze tří mečbolů

MELBOURNE

Třetí hráčka světa Jelena Jankovičová měla hned v úvodu Australian Open namále. Sedmnáctiletá Rakušanka Tamira Paszeková proti ní v prvním kole pětkrát podávala na vítězství v zápase a měla tři mečboly, ale nakonec po více než třech hodinách vyhrála 2:6, 6:2 a 12:10 favorizovaná srbská tenistka.

Článek

Po postupu do druhého kola radostí poklesla na kolena a po zápase vyprávěla, jak žádala o pomoc vyšší síly. "Už jsem se modlila. Nechtěla jsem jet domů, to mě hnalo na cestě kupředu. Nikdy jsem se nevzdala," řekla novinářům hráčka, která udělala 66 nevynucených chyb.

Na kurtu si vybrala porci štěstí, které jí chybělo dopoledne při cestě taxíkem. To málem skončila na druhém konci Melbourne. "Řidič mě chtěl zavézt do Albert Parku místo do Melbourne Parku. Myslel si, že jedu trénovat," vyprávěla.

S mužskou dvouhrou se rozloučil Brit Andy Murray

Zatímco Jankovičová navzdory problémům do druhého kola postoupila, s mužskou dvouhrou se hned v úvodu rozloučil Brit Andy Murray. Dvacetiletý vítěz nedávného turnaje v katarském Dauhá v prohraném zápase s Francouzem Joem-Wilfriedem Tsongou podle vlastních slov doplatil především na nezkušenost. "Když budu hrát více grandslamů a těžkých zápasů, poučím se z nich a nebudu dělat chyby, jaké jsem dělal dnes," řekl devátý nasazený, s nímž se počítalo pro závěrečná kola.

Tsonga se opíral o výborný servis a vnutil soupeři svou hru. "Od začátku zápasu mě dostal pod tlak. Vzhledem k tomu, že diktoval hru ve výměnách, snažil jsem se při některých míčích udávat tempo sám a kvůli tomu jsem dělal chyby. Ale nemyslím si, že by to rozhodlo zápas," uvedl.

Heninová udělala 26 nevynucených chyb

Vítězný návrat na melbournské kurty zažila světová jednička Justine Heninová, která loni o první grandslamový turnaj roku přišla kvůli rozvodu. Japonku Aiko Nakamuraovou porazila dvakrát 6:2, ale utkání bylo těžší, než naznačuje skóre. Belgičanka měla jen padesátiprocentní úspěšnost prvního servisu, udělala 26 nevynucených chyb a na kurtu strávila téměř hodinu a půl. "První kolo nepatří mezi moje nejoblíbenější, takže jsem ráda, že to mám za sebou," oddechla si.

Heninovou trápilo počasí i nepříjemný styl soupeřky. "Poměrně foukalo a ona má hru, která pro mě na úvod turnaje není z těch nejjednodušších. Hrála míče poměrně rychle, to nebylo snadné," dodala Heninová.

První kolo zvládla i obhájkyně titulu Serena Williamsová, která porazila dvakrát 6:3 novopečenou australskou reprezentantku slovenského původu Jarmilu Gajdošovou. Američanka se podobně jako Heninová na kurtu ještě hledala. "Ale je to teprve první kolo, teprve se zlepšuju. Jsem ráda, že jsem tady zpátky," řekla trojnásobná vítězka Australian Open.

Reklama