Hlavní obsah

Štěpánek: Nevěděl jsem, jak Spadeu zastavit

MELBOURNE

Český tenista Radek Štěpánek byl po úterním vyřazení v prvním kole Australian Open hodně naštvaný. Postup mu totiž unikl mezi prsty kvůli zmrtvýchvstání Američana Vincenta Spadey, proti němuž po dvou hladce vyhraných setech za stavu 5:4 ve třetím setu podával na vítězství v zápase. Nakonec v pěti setech prohrál.

Článek

Třicátý nasazený pro to jen těžko hledal vysvětlení. Klíčová byla desátá hra třetího setu, v níž se najednou Spadea vzepjal k výbornému výkonu. "V tom gamu jsem udělal jenom jednu nevynucenou chybu. Soupeř mi z ničeho nic zabil dva první servisy, výborně mě prohodil na brejkbol. Zahrál to dobře, nevím, co jsem mohl v tom gamu udělat jinak," vracel se Štěpánek v rozhovoru pro Radiožurnál k momentu, kdy měl vítězství nadosah.

Vyrovnání Američana posílilo. "Pak uhrál možná osm nebo dvanáct balonů za sebou. V ten moment byl úplně jak vyměněný a já jsem nevěděl, jak ho zastavit," popisoval český daviscupový reprezentant dění na kurtu. Utekl mu i úvod čtvrté sady a už se do zápasu nevrátil. "Soupeř se dostal na koně a už na něm zůstal," poznamenal Štěpánek.

Berdych se svým výkonem spokojený nebyl

Nejlepší český tenista Tomáš Berdych sice jako jediný z českých mužů postoupil do druhého kola, ale po zápase s Wernerem Eschauerem z Rakouska nijak nezářil spokojeností. "Výkon určitě nebyl odpovídající, ale někdy to tak dopadne. Pak je lepší, když to člověk nějak přebojuje a vyhraje na tři sety, než když hraje sice skvělý zápas, ale prohraje 6:4 v pátém," hodnotil své vystoupení třináctý nasazený.

Byl rád, že se mu podařilo postoupit do druhého kola, kde se bude začínat znovu od nuly. "Teď se jenom dát dohromady a snad to bude v příštím kole dobré," dodal Berdych.

Další Čech Ivo Minář si hlavní soutěž v Melbourne zahrál po roční pauze, ale stejně jako v roce 2006 vypadl hned v prvním kole. Zápas se Španělem Oskarem Hernandezem přitom rozehrál výborně, v prvním setu ztratil jen jeden game. "Ze začátku to šlo strašně hladce. Hrál jsem od základní čáry docela rychle a soupeř nestíhal," pochvaloval si svůj výkon z této fáze zápasu.

Utkání se zlomilo ve druhém setu, kdy nevyužil několik brejkbolů a pak prohrál zkrácenou hru. "Začal jsem být strašně nervózní, úplně jsem ztuhnul. Strašně mě to nahlodalo, protože ten set jsem měl vyhrát. On se dostal strašně nahoru a už jsem se z těch kleští nemohl dostat," litoval po utkání, které nakonec ve čtyřech setech prohrál.

Šafářovou limitovalo zranění hýžďového svalu

Ani set nezískal Jiří Vaněk v duelu s Rakušanem Jürgenem Melzerem. Jeho výkon poznamenal výpadek v zimní přípravě, kdy nemohl trénovat kvůli problémům se zády. "Začal jsem sezónu v Čennaí a jel jsem na turnaj vlastně úplně z fleku. Je to strašně poznat, člověk tady na ty tři vítězné sety musí být připravený o hodně líp," posteskl si s tím, že mu chyběl především pohyb.

Lucie Šafářová podlehla Catalině Castaňové z Kolumbie. Dvaadvacáté nasazené hráčce se tak nepodaří zopakovat loňský úspěch, kdy došla až do čtvrtfinále, v němž podlehla své krajance Nicole Vaidišové.

Dvacetiletá Šafářová se od minulého týdne potýkala s problémy s hýžďovým svalem, kvůli nimž nedohrála přípravný turnaj v Sydney. Zranění ji limitovalo i v úterním zápase. „Mohla jsem servírovat, mohla jsem hrát, ale nemohla jsem se pořádně opřít z bekhendové strany,“ řekla Šafářová Českému rozhlasu.

Na porážce se podepsala i vynucená herní pauza. „Týden jsem netrénovala, zahrála jsem si jen dvakrát, takže to nebylo ideální. Sešlo se to všechno dohromady,“ dodala zklamaná Šafářová.

Reklama