Hlavní obsah

Dellacquaová vítězstvím nad Mauresmovou okouzlila fanoušky

Dvaadvacetiletá Casey Dellacquaová se ze dne na den stala miláčkem fanoušků na Australian Open. Poslední domácí zástupkyně v ženské dvouhře v pátek ve třetím kole porazila bývalou světovou jedničku Amélii Mauresmovou a dostala se mezi nejlepších šestnáct.

Článek

Před začátkem turnaje na grandslamech vyhrála jen jeden z osmi zápasů a ani neměla sponzora, teď se jí nabídky na finanční podporu jen pohrnou. Po vítězství nad šampiónkou Australian Open z roku 2006 Dellacquaová těžko krotila emoce. "Úplně se klepu, jsem tak rozrušená. Být australskou jedničkou je skvělé a doufám, že půjdu ještě dál," řekla tenistka, jejíž babička se v hledišti štěstím rozplakala.

V osmifinále ji čeká třetí nasazená Jelena Jankovičová ze Srbska, která se zatím v Melbourne dost trápí. Výjimkou nebyl ani páteční zápas s Francouzkou Virginií Razzanovou, který vyhrála 6:2, 4:6 a 6:1. Favoritka nemohla pochopit vlastní výkon ve druhém setu. "Nemám ani ponětí, v čem to je. Měla jsem to ukončit ve dvou setech, ale v koncovce toho druhého jsem naprosto ztratila koncentraci," řekla viditelně rozčarovaná Jankovičová.

Hsieh Su-wei jako první z Tchaj-wanu v osmifinále

Vedle Dellacquaové je velkým překvapením ženské dvouhry také Hsieh Su-wei, která jako vůbec první reprezentantka Tchaj-wanu postoupila na grandslamu do osmifinále. Dvaadvacetiletá přemožitelka Kláry Zakopalové z prvního kola ve třech setech porazila Francouzku Aravane Rezaiovou.

Hsieh Su-wei je ve světovém žebříčku až na 158. místě, takže hrála kvalifikaci a na cestě do osmifinále musela vyhrát šest zápasů. V pátek už na ní byla znát únava, proto ničila Francouzku čopovanými údery. "Hodně mě rozběhala a byla jsem unavená, takže jsem hrála vysoké míče, abych získala pár sekund na odpočinek," řekla deblová specialistka, jejíž další soupeřkou bude světová jednička Justine Heninová.

Rafael Nadal v osmifinále

Belgická tenistka ve dvou vyrovnaných setech porazila Francesku Schiavoneovou a vyhrála už jednatřicáté utkání za sebou. Italka však pro ni není příjemnou soupeřkou. "Je fyzicky velmi silná a hodně běhavá. Navíc dává míčům velkou rotaci, takže to je trochu jiný zápas, než na který jsme zvyklé proti ostatním," uvedla.

V mužské dvouhře se z postupu do osmifinále radoval Španěl Rafael Nadal, který teoreticky může na Australian Open připravit Rogera Federera o post světové jedničky. Nadal loni v Melbourne postoupil jen do čtvrtfinále, takže nemůže ztratit tolik bodů jako švýcarský obhájce titulu. Pokud by celý turnaj vyhrál a Federer skončil před branami semifinále, mohlo by se po bezmála čtyřech letech změnit obsazení první pozice v žebříčku ATP pro nasazování do turnajů.

Poněkud stranou zájmu do osmifinále postoupil čtvrtý hráč světa Nikolaj Davyděnko, jenž si navzdory svému postavení na žebříčku letos ještě nezahrál v aréně Roda Lavera. Na nedostatek pozornosti si však zvykl a vyhovuje mu to. "Na začátku turnaje vždycky vím, že musím vyhrát čtyři zápasy, abych se dostal do čtvrtfinále, a pak budu na centrálním kurtu," poznamenal ruský tenista, který ještě loni neměl sponzora na oblečení a stále je vyšetřován kvůli podezření z účasti na ovlivňování zápasů.

Reklama

Související témata:
  4 : 6, 2 : 6 Macháč - Sinner 4 : 6, 2 : 6 konec
20240327T20 : 00:00+0100
Macháč vs. Sinner
Macháč vs. Sinner
Macháč
Sinner