Hlavní obsah

Berdych na Australian Open vyřadil Monaka, v osmifinále vyzve Federera

MELBOURNE

Český tenista Tomáš Berdych porazil ve 3. kole Australian Open Argentince Juana Monaka 3:6, 6:3, 7:6 a 6:2 a postoupil do osmifinále, kde se mu do cesty postaví současná světová jednička Roger Federer. Švýcar si postup mezi šestnáct nejlepších zajistil po pětisetovém dramatu se Srbem Tipsarevičem. Berdych sobotní výhrou vyrovnal své dosavadní maximum na úvodním grandslamu sezóny.

Článek

Berdychův zápas byl kvůli vytrvalému dešti přesunut do Vodafone Arény, která disponuje zatahovací střechou. První set se ale rodákovi z Valašského Meziříčí příliš nepovedl. Oproti stoprocentně úspěšnému soupeři jednou ztratil svůj servis a úvodní sadu prohrál 3:6.

V druhém setu si tenisté své role vyměnili - Berdych svá podání vyhrával, jednou se mu podařilo Monaka brejknout a, stejně jako Argentinec v první sadě, zvítězil 6:3. Ve třetím dějství se ani jednomu z hráčů nedařilo pravidelně držet si svůj servis. Jak Monako, tak Berdych dvakrát využili brejk a rozhodnout se muselo až v tie-breaku. V něm byl úspěšnější český tenista a ujal se vedení 2:1 na sety.

"Jsem rád, že jsem se brzy přizpůsobil (stylu hry soupeře), nenechal si utéct druhý set a povedlo se mi zápas otočit," řekl Berdych Radiožurnálu. Za klíčový označil tie-break třetího setu, který vyhrál 7:5. "Bylo to v něm nahoru dolů," dodal český hráč.

Čtvrtý set začal Berdych úspěšně. Hned v druhé hře dokázal vzít jednadvacetiletému Argentinci servis a tuto výhody si udržel až do konce, v posledním gamu navíc situaci z druhé hry čtvrté sady zopakoval. Česká jednička se navíc zejména v druhé polovině zápasu mohla opřít o svůj servis, celkově zaznamenala patnáct es. V zápase sice zaznamenal více nevynucených chyb než soupeř, předčil jej ale v počtu vítězných úderů. Berdych tak za dvě hodiny a třicet šest minut vyhrál 3:6, 6:3, 7:6 a 6:2 a postoupil do osmifinále.

<tbody><tr class="invert"><td><a href="http://www.sport.cz/clanek/123627-federer-je-po-bitve-v-osmifinale-australian-open-kuznecovova-dohrala.html">Ostatní výsledky 6. hracího dne AO najdete zde.</a></td></tr></tbody>

O postup mezi osmičku nejlepších bude Berdych bojovat se světovou jediničkou Rogerem Federerem, který měl ve 3. kole až nečekaně mnoho problémů s nenasazeným Srbem Tipsarevičem, kterého zdolal po téměř čtyřech a půl hodinách až v pětisetovém maratónu. S rodákem z Basileje se Berdych dosud utkal sedmkrát, uspěl jen jednou, hned v prvním vzájemném zápase na OH v Aténách.

V noci na neděli zasáhne do hry i poslední česká zástupkyně v ženské dvouhře Nicole Vaidišová. V osmifinále nastoupí na centrálním dvorci Roda Lavera proti obhájkyni titulu Sereně Williamsové z USA. Jejich utkání přijde na řadu jako třetí v pořadí po dvou zápasech mužské dvouhry, které začínají v jednu hodinu po půlnoci středoevropského času. Vaidišová má s americkou tenistkou zápornou vzájemnou bilanci, dosavadní všechna tři utkání prohrála.

<tbody><tr class="invert"><td>Výsledek - 3. kolo </td></tr><tr><td><strong><em>Berdych (13-ČR)</em></strong> - Monaco (21-Arg.) 3:6, 6:3, 7:6, 6:2.</td></tr></tbody>

Reklama

Související témata:
  Bejlek - Blinkovová dnes 17 : 00
20240424T17 : 00:00+0200
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek
Blinkovová