Hlavní obsah

Federera trápil čtyři a půl hodiny nenasazený Tipsarevič

MELBOURNE

Na tenisovém Australian Open nebylo daleko k prvotřídní senzaci na účast světové jedničky Rogera Federera. Švýcarský obhájce titulu svedl v sobotu ve třetím kole velkou bitvu s nenasazeným Srbem Jankem Tipsarevičem, kterého porazil v pěti setech. Zápas trval čtyři hodiny a 27 minut, rozhodující sadu Federer vyhrál 10:8. V osmifinále bude Federerovým soupeřem Tomáš Berdych.

Článek

V úvodních dvou kolech ztratil Federer dohromady jen šest gamů, zato dnes narazil na nečekaně náročnou překážku. Švýcarský fenomén, usilující o třináctý grandslamový titul, v souboji s 49. hráčem světa především nezvykle často chyboval - nadělal celkem 64 nevynucených chyb. Pomohl si však 39 esy.

"Byla to úžasná bitva! Je to příjemný chlapík, škoda, že jeden z nás musel prohrát. Možná bychom také někdy mohli hrát na remízy," prohlásil Federer, který už nezopakuje loňské suverénní tažení za titulem bez ztráty setu.

"Tohle jsou ty chvíle, kdy vám šedivějí vlasy. Pro něj je to smůla, ale pro mě skvělé vítězství," uvedl rodák z Basileje, který hrál pět setů v Melbourne naposledy v roce 2006 ve čtvrtém kole s Němcem Tommym Haasem.

Outsider šel vyhrát 

Tipsarevič ještě nebyl nikdy ve finále turnaje ATP, ale na Melbourne má příjemné vzpomínky už ze svých mladých let. V roce 2001 vyhrál na Australian Open juniorskou soutěž.

I když byl blízko životnímu vítězství, z porážky si příliš mnoho nedělal. "Sice jsem prohrál, ale hodně jsem se v tom zápase naučil. Kupodivu se necítím nijak zle. Snad jsem si získal respekt u všech hráčů," prohlásil Tipsarevič, který si čas mezi zápasy krátí četbou klasické ruské literatury.

Na Australian Open se zahloubal do Idiota, který se ukázal jako dobrá psychická příprava na souboj se světovou jedničkou. "Musíte věřit, že Rogera porazíte, jakkoli to zní blbě. Jinak se budete bát vyhrát, když se vám naskytne šance, a šanci dává i Roger. Takže jsem šel vyhrát, byl jsem blízko, ale prohrál jsem, protože on byl lepší v klíčových momentech," přemítal Srb.

Radwaňská opět zastavila ruskou hráčku 

V třetím kole dnes ztroskotalo několik favoritů. S prvním grandslamem sezóny se nečekaně rozloučily druhá nasazená Světlana Kuzněcovová z Ruska i její krajanka a turnajová šestka Anna Čakvetadzeová. První jmenovaná podlehla Polce Agnieszce Radwaňské, druhá ve třech setech nestačila na krajanku Marii Kirilenkovou.

Vítězka US Open z roku 2004 Kuzněcovová těsně před Australian Open postoupila v Sydney do finále a do Melbourne přijela s velkým sebevědomím. Tím víc ji vyřazení mrzelo. "Je to těžká porážka, protože si myslím, že jsem tu byla v lepší formě než kdykoli předtím. Jenom jsem to neukázala," litovala dvaadvacetiletá Ruska.

Osmnáctiletá Polka se o podobný šok postarala i na loňském US Open, kde rovněž v třetím kole vyřadila druhou nasazenou obhájkyni titulu Marii Šarapovovou. Kuzněcovovou porazila poprvé ze čtyř vzájemných zápasů.

Mezi muži je ze hry loňský finalista Fernando Gonzalez z Chile, který prohrál ve čtyřech setech s Chorvatem Marinem Čiličem. "Byl to asi můj životní zápas. Hodně mi pomohlo, že se hrálo pod střechou, zvlášť při servisu," pronesl téměř dvoumetrový Čilič, devatenáctiletý obdivovatel a někdejší svěřenec Gorana Ivaniševiče.

Gonzalez si stěžoval, že ho poslední dva dny trápily žaludeční potíže. "Už jsem byl vážně unavený. Bylo to těžké, když tak výborně returnoval," uvedl Chilan.

Do osmifinále prošly bez potíží srbské hvězdy. Třetí nasazený Novak Djokovič snadno porazil Američana Sama Querreyho a dál prochází turnajem bez ztráty setu. Světová trojka Ana Ivanovičová si poradila se Slovinkou Katerinou Srebotnikovou.

Reklama

Související témata: