Hlavní obsah

Čtvrtý nasazený Davyděnko vypadl v osmifinále Australian Open

MELBOURNE

Čtvrtý nasazený Nikolaj Davyděnko skončil na Australian Open před branami čtvrtfinále. Ruský tenista v neděli ve čtvrtém kole nestačil na krajana Michaila Južného, kterému podlehl 6:7, 3:6 a 1:6. Dayvděnko s Južným prohrál vůbec poprvé v kariéře a v Melbourne nezopakuje čtvrtfinálovou účast z posledních tří let. Naopak jeho krajan se přiblížil životnímu úspěchu z roku 2006, kdy postoupil do semifinále US Open.

Článek

Davyděnko záhy prohrával 1:4, ale vývoj úvodního setu otočil a za stavu 5:4 podával na vítězství. Měl dokonce setbol, ale neproměnil ho a zápas se zlomil. Čtvrtý hráč světa začal dělat jednu nevynucenou chybu za druhou a úvodní sadu ztratil v tie-breaku.

Južnyj se výborně bránil, vracel míče na druhou stranu kurtu a čekal na chyby soupeře. Tato taktika byla úspěšná, od druhé sady měl zápas plně pod kontrolou. Davyděnko naprosto vypadl z rytmu, v průběhu utkání nasbíral celkem osmačtyřicet nevynucených chyb. Přitom zahrál jen 24 vítězných míčů, pouze o jeden více než Južnyj.

Južnyj letos ještě neprohrál

Davyděnko si po zápase posteskl, že mu tentokrát vůbec neseděl styl Južného, který střídal údery s horní a spodní rotací. Na novém povrchu Plexicushion, který dovoluje nižší odskoky než do loňska používaný Rebound Ace, trápil favorita především "řezaným" bekhendem. "Zničil mou hru od základní čáry," uvedl Davyděnko, který si také stěžoval na únavu. "Neměl jsem vůbec žádnou sílu," poznamenal.

Vítěz duelu ruských daviscupových reprezentantů se o postup do semifinále utká s nenasazeným Francouzem Joem-Wilfriedem Tsongou, který je zatím postrachem hráčů elitní světové desítky. V prvním kole vyřadil nasazenou devítku Brita Andyho Murrayho a dnes si v osmifinále poradil s turnajovou osmičkou Richardem Gasquetem z Francie.

Južnyj letos ještě neprohrál. Triumfoval na turnaji v Čennaí a celkem má na kontě devět vítězných zápasů. "Dneska jsem hrál dobře skoro po všech stránkách," pochvaloval si.

Ve čtvrtfinále se utkají Heninová a Šarapovová

Světová jednička Justine Heninová a pátá nasazená Maria Šarapovová se utkají ve čtvrtfinále Australian Open, které tak bude reprízou finále podzimního Turnaje mistryň. Osmifinále v neděli obě v Melbourne zvládly naprosto bez problémů. Belgičanka porazila dvakrát 6:2 Hsieh Su-wei z Tchaj-wanu, Ruska povolila ještě o dvě hry méně krajance Jeleně Dementěvové.

Do čtvrtfinále postoupila také Srbka Jelena Jankovičová, která ukončila tažení domácí hráčky Casey Dellacquaové. O postup do semifinále si třetí nasazená tenistka zahraje s přemožitelkou Nicole Vaidišové Serenou Williamsovou, která loni v Austrálii vyhrála.

V mužské dvouhře jako první postoupil do čtvrtfinále Fin Jarkko Nieminen, kterého čeká vítěz duelu mezi druhým hráčem světa Rafaelem Nadalem ze Španělska a Francouzem Paulem-Henrim Mathieuem. Čtyřiadvacátý nasazený ve čtyřech vyrovnaných setech porazil přemožitele Andyho Roddicka, německého tenistu Philippa Kohlschreibera.

Snadnou cestu do čtvrtfinále měl druhý hráč světa Rafael Nadal. Španělský tenista v zápase s Francouzem Paulem-Henrim Mathieuem vyhrál první set 6:4 a ve druhé sadě odehrál jen tři vítězné hry, než jeho soupeř kvůli zranění nohy vzdal. Nadal se o postup do semifinále utká se čtyřiadvacátým nasazeným Jarkkem Nieminenem z Finska.

AUSTRALIAN OPEN 2008
Muži
Dvouhra - 3. kolo:
Ferrer (5-Šp.) - Spadea (USA) 6:3, 6:3, 6:2, Ferrero (22-Šp.) - Nalbandian (10-Arg.) 6:1, 6:2, 6:3.
4. kolo:
Nieminen (24-Fin.) - Kohlschreiber (29-Něm.) 3:6, 7:6 (9:7), 7:6 (11:9), 6:3, Južnyj (14-Rus.) - Davyděnko (4-Rus.) 7:6 (7:2), 6:3, 6:1, Tsonga (Fr.) - Gasquet (8-Fr.) 6:2, 6:7 (5:7), 7:6 (8:6), 6:3, Nadal (2-Šp.) - Mathieu (23-Fr.) 6:4, 3:0 skreč.
Ženy
Dvouhra - 3. kolo:
Hantuchová (9-SR) - Ruanová-Pascualová (Šp.) 6:2, 6:3, Petrovová (14-Rus.) - Makarovová (Rus.) 6:1, 7:6 (10:8), Domachowská (Pol.) - Li Na (24-Čína) 2:6, 6:2, 6:4, Wozniacká (Dán.) - Lisická (Něm.) 4:6, 6:4, 6:3.
4. kolo:
Heninová (1-Belg.) - Hsieh Su-Wei (Tchaj-wan) 6:2, 6:2, Šarapovová (5-Rus.) - Dementěvová (11-Rus.) 6:2, 6:0, Jankovičová (3-Srb.) - Dellacquaová (Austr.) 7:6 (7:3), 6:1.

Reklama