Hlavní obsah

Na Australian Open dohrála obhájkyně Williamsová i jednička Heninová

MELBOURNE

Dvě velké kandidátky na zisk titulu skončily na tenisovém Australian Open ve čtvrtfinále. Světové jedničce Justine Heninové z Belgie v úterý uštědřila nečekaný debakl 6:4, 6:0 Ruska Maria Šarapovová a ženský pavouk opustila i obhájkyně trofeje Američanka Serena Williamsová, nad jejíž síly byla Srbka Jelena Jankovičová. Mezi muži postoupili do semifinále favorizovaný Španěl Rafael Nadal a senzačně také nenasazený Jo-Wilfried Tsonga z Francie.

Článek

Bývalá světová jednička Šarapovová zvítězila v Melbourne nad tou současnou hladce 6:4, 6:0 a oplatila jí prohru z říjnového finále Turnaje mistryň. Heninová v úterý utrpěla první porážku od červencového semifinále Wimbledonu.

Šarapovová od úvodu potvrzovala, že ji první grandslam sezóny zastihl v lepší formě než světovou jedničku. Hned napoprvé vzala Heninové servis a s přehledem si držela výhodu brejku až do stavu 5:3. Belgičanka pak ovšem našla recept na tvrdé a přesné míče ruské tenistky, v devátém gamu využila svůj druhý brejkbol a získala ztracené podání zpět.

Šarapovová potvrdila slibnou formu a Heninové nedala sebemenší šanci. V odvetě za porážku z říjnového finále Turnaje mistryň dokonce nadělila světové jedničce potupného "kanára" a rázem se stala hlavní kandidátkou na melbournský titul.

Šarapovová se rozplývala

Svůj výkon si nemohla vynachválit. "Bylo to až legrační, protože jsem cítila, že dnes jsem na své vlně. Je to skvělé, když jdete z kurtu a cítíte, že jste udělala správné věci, abyste mohla porazit tak skvělou hračkou jako Justine. Je to neuvěřitelné," rozplývala se někdejší světová jednička.

Ta současná v úterý proti rozjeté Šarapovové neměla šanci a přišla o úchvatnou sérii 33 vítězných zápasů za sebou. "Ona dneska prostě byla nejlepší, všechno dělala dobře. Myslím, že tady vyhraje, má velkou šanci," ocenila ruskou hráčku Heninová.

Soupeřkou Šarapovové v semifinále bude Jankovičová, která zdolala mladší ze sester Williamsových 6:3 a 6:4. Během utkání ovšem Srbku za stavu 3:2 v druhém dějství zabolelo ve stehenním svalu a raději si nechala levou nohu obvázat. "Ucítila jsem ostrou bolest. Bylo to, jako by mi projel nohou nůž. Pomyslela jsem si: Můj bože, zase další (zranění)?" řekla srbská hráčka, kterou v poslední době pronásledovaly zdravotní problémy.

Ve zbytku utkání se však Jankovičová vzepjala k heroickému výkonu a Williamsovou nakonec přetlačila, čímž jí oplatila loňskou osmifinálovou porážku. "Byla jsem na kurtu jako raněné zvíře, ale držela jsem se. Zdolat obhájkyni se nestává každý den, byl to neuvěřitelný zápas. Od turnaje jsem neměla žádná velká očekávání," dodala premiérová účastnice melbourského semifinále.

Pro Nadala by bylo finále snem

Obhájkyně titulu Williamsová přiznala, že úterý nebylo jejím dnem. "Dělala jsem strašně moc chyb. Vůbec jsem nehrála to, co jsem chtěla. Měla jsem nějaké problémy, nepohybovala jsem se tak jako obvykle. Jsem hrozně zklamaná, baví mě velké bitvy a velká vítězství," uvedla Williamsová. Černý den pak završila porážkou společně se sestrou Venus ve čtvrtfinále čtyřhry.

V mužském pavouku si pro jistý postup dokráčel druhý hráč světa Španěl Nadal. Proti Finovi Jarkku Nieminenovi mohl ztratit svůj první set na turnaji, ale nakonec s vypětím sil odvrátil dva setboly a zvítězil jasně 3:0.

Nadal postoupil do semifinále Australian Open poprvé v kariéře a opět se přiblížil očekávanému finálovému souboji s nejvýše nasazeným Rogerem Federerem ze Švýcarska. "Je to lepší, než jsem si myslel. Když se dostanu do nedělního finále, bude to pro mě jako sen," řekl Nadal.

Tsonga největší senzací

Mezi nejlepší čtveřicí poměří síly s největší senzací turnaje Francouzem Tsongou. Ten dnes překvapivě snadno 3:0 na sety zdolal Rusa Južného, když základ svému životnímu výsledku položil od stavu 5:5 v první sadě devíti vyhranými gamy za sebou. "Cítím se neuvěřitelně, je to jako sen. Michail byl moc těžký soupeř, ale já jsem hrál skvěle," prohlásil nadšený Tsonga bezprostředně po životním triumfu.

Ve čtvrtfinále čtyřhry skončila cesta Martina Damma s Pavlem Víznerem. Poslední český pár v soutěži nestačil na jihoafrickou dvojici Coetzee, Moodie, přestože měl v třetí sadě k dobru brejk.

Damm poté nenastoupil společně s Květou Peschkeovou ke čtvrtfinálovému duelu ve smíšené čtyřhře, indická dvojice Sania Mirzaová, Maheš Bhúpathí tak postoupila bez boje. Z Čechů zůstala ve hře už jen Peschkeová v deblu, který hraje společně s Australankou Rennae Stubbsovou.

O zbývajících semifinalistech Australian Open se rozhodne ve středu.

AUSTRALIAN OPEN 2008
Ženy
Dvouhra - čtvrtfinále:
Jankovičová (3-Srb.) - S. Williamsová (7-USA) 6:3, 6:4, Šarapovová (5-Rus.) - Heninová (1-Belg.) 6:4, 6:0.
Muži
Dvouhra - čtvrtfinále:
Nadal (2-Šp.) - Nieminen (24-Fin.) 7:5, 6:3, 6:1.
Tsonga (Fr.) - Južnyj (14-Rus.) 7:5, 6:0, 7:6 (8:6).
Čtyřhra - čtvrtfinále:
Coetzee, Moodie (JAR) - Damm, Vízner (4-ČR) 7:5, 5:7, 6:4.
Smíšená čtyřhra - čtvrtfinále:
Mirzaová, Bhúpathí (Ind.) - Peschkeová, Damm (7-ČR) bez boje.

Reklama

Související témata: