Hlavní obsah

Šarapovová se moc zlepšila, chválila svoji přemožitelku Heninová

MELBOURNE

Naprosto perfektní tenis prakticky bez chyb. Tak označili odborníci výkon Marie Šarapovové v úterním čtvrtfinále Australian Open, v kterém půvabná Ruska i s úroky vrátila světové jedničce Justine Heninové z Belgie nedávnou porážku z finále Turnaje mistryň. Nejvýše nasazená hráčka se v úterý musela před svou soupeřkou sklonit a sama přiznala, že takhle skvělý výkon Šarapovové nečekala.

Článek

Souboj bývalé a současné jedničky ženského tenisu sliboval vyrovnanou a dlouhou bitvu, jenže neomylně hrající Ruska udělala ze zápasu jednoznačnou záležitost. Po jasné výhře 6:4, 6:0 se na ni pochvalná slova valila ze všech úst, její skvělé představení ocenila i Heninová. "Dneska to byl její den, všechno teď dělá dobře. Skvěle servírovala, neomylně útočila a já jsem za ní hodně zaostávala," uznala po úterním zápase zklamaná Belgičanka.

Sama by musela hodně dlouho vzpomínat na to, kdy naposledy dostala potupného "kanára". "Myslím, že Maria na sobě před sezónou hodně zapracovala. Vrátila se o mnoho silnější než vloni. Je vidět, jak dobrá jsou nyní její ramena, to jí také dodává sebevědomí," pokračovala Heninová, která naposledy odešla z kurtu poražena ve Wimbledonu.

Od té doby vyhrála 33 zápasů za sebou, až v úterý padla. "Cítila jsem, že to není stoprocentní, ale to nemůže být žádná omluva, protože ona byla o mnoho lepší. Je ve skvělé formě a vypadá, že tohle bude nejspíš její turnaj," soudila světová jednička.

Šarapovová: Nejsem pasivní hráčka

Šarapovová si pochvalovala, jak se jí dařilo míče tvrdě umisťovat k lajnám a Heninovou rozběhávat. "Musela jsem prostě být agresivní, nejsem žádná pasivní hráčka. Snažila jsem se na ni vyvíjet tlak. Odvedla skvělou práci," libovala si.

"Myslím, že to byl jeden z nejpečlivějších zápasů, které jsem kdy odehrála. Dělala jsem přesně ty věci, které jsem chtěla, hned od začátku, snad jen s výjimkou malé pauzy na konci prvního setu," připomněla Ruska snížení Heninové na 4:5.

V semifinále proti Jankovičové

Jinak ale na centrálním dvorci melbournského areálu dominovala. "Je úžasné, když jdete z kurtu a cítíte, že jste udělala ty správné věci k poražení tak skvělé hráčky, jakou je Justine," pokračovala loňská finalistka, která chce letos stanout až na vrcholu. V semifinále ji čeká Srbka Jelena Jankovičová. "Předchozí zápasy se nepočítají. Je to skvělá šance pro obě z nás. Vždycky to mezi námi byly velké bitvy, je skvělé ji vidět v semifinále," dodala Ruska.

Nebývalé tažení turnajem si opět o další kolo protáhl Francouz Jo-Wilfried Tsonga, který přehrál 3:0 na sety Michaila Južného z Ruska. Po životním výkonu jen těžko hledal slova. "Zahrál jsem neuvěřitelně, je to úžasné. Vůbec nevím, co říct. Úžasné," pravil šťastný Francouz.

V semifinále si zahraje se Španělem Rafaelem Nadalem. "Bude se snažit běhat a znova běhat a zahrát jako v úterý. Samozřejmě to bude ještě těžší, pro mě je to obrovská událost, a tak je těžké zůstat klidný," řekl Tsonga.

Reklama

Související témata: