Hlavní obsah

Melbourne se těší na další ze soubojů Federera s Djokovičem

Po čtvrtfinálovém souboji světové tenisové jedničky Justine Heninové z Belgie s Ruskou Marií Šarapovovou se Australian Open může těšit na druhý vrchol dosavadního průběhu. V pátečním semifinále mužského pavouku na sebe narazí švýcarský fenomén Roger Federer a dravý Srb Novak Djokovič, který se chystá světovou jedničku opět pořádně potrápit.

Článek

Srbský mladík zatím prochází turnajem s noblesou a jeho rostoucí forma slibuje velkou semifinálovou podívanou. Mnozí očekávají ještě vyrovnanější zápas, než jaký oba tenisté svedli při loňském finále US Open, kdy musel švýcarský favorit odvracet řadu setbolů. Tím spíš, že Djokovič na rozdíl od Federera ještě neztratil v Melbourne ani set.

Hladká třísetová výhra nad španělským bojovníkem Davidem Ferrerem rodáka z Bělehradu překvapila. "Dnes jsem hrál úžasný tenis. Především výkon z prvních dvou setů překvapil i mě samého," řekl po středečním utkání spokojený Djokovič, který díky postupu do semifinále završil skvělý týden srbského tenisu. Stejně jako při loňském grandslamu na pařížské antuce si vedle něj zahrají mezi nejlepší čtveřicí i krajanky Jelena Jankovičová a Ana Ivanovičová.

Djokovič: Jsem trpělivější než dřív

Djokovič si také pochvaloval, jak postupně vyzrává. "Nyní na sobě cítím, že jsem zkušenější a hraju s větší trpělivostí. To byl jeden z mých cílů. David byl dnes možná trochu překvapený, jelikož jsem oproti našemu poslednímu zápasu některé věci hodně změnil," připomněl Djokovič loňskou porážku s Ferrerem z Turnaje mistrů.

Jedinou komplikaci musel srbský mladík překonat v koncovce třetí sady, kdy za stavu 5:4 ztratil servis. "Na konci jsem byl velmi, velmi nervózní. Choval jsem se špatně a na tom musím ještě zapracovat, snažit se zůstat na kurtu ještě soustředěnější a nad věcí. To budu v semifinále potřebovat," dodal Djokovič.

Podle Federera v pátek rozhodnou maličkosti. "Bude záležet na aktuální formě a na tom, kdo se vypořádá lépe s tlakem. Bude také zajímavé sledovat, kdo zvolí lepší taktiku," prohlásil Federer po postupu do semifinále přes Američana Jamese Blakea. Zápas měl podobný průběh jako jeho osmifinálový duel s českou jedničkou Tomášem Berdychem, také ve středu se švýcarský tenista nejvíce zapotil v tie-breaku druhé sady.

Federer: Novak udělal neuvěřitelný kus práce

Soupeř dvěma skvělými údery snížil na 5:6, jenže Federer jako obvykle zachoval chladnou hlavu a výborným podáním ukončil set. "Byly to dva klíčové body v řadě, James je zahrál perfektně. Měl jsem trochu štěstí, že se mi podařilo odpovědět dobrým servisem," uvedl Švýcar.

Liboval si, jak rychle se vypořádal s následky střevní virózy, která ho před začátkem prvního grandslamu postihla. "Jsem šťastný, jakými skvělými údery jsem ten tie-break zvládl a jak tady zatím hraji. Věřím, že budu pokračovat dál ve stejném stylu," prohlásil Federer.

S Djokovičem zatím prohrál jediné z šesti vzájemných střetnutí, ale poslední tři duely nabídly naprosto vyrovnanou podívanou. "Novak udělal neuvěřitelný kus práce, čtyři semifinále na grandslamu v jeho věku... V jeho letech jsem se mu zdaleka nepřibližoval. Nesmírně se za poslední dobu zlepšil," ocenil Federer hru svého příštího soupeře.

Reklama

Související témata: