Hlavní obsah

Nenasazený Tsonga vyřadil z Australian Open Nadala

MELBOURNE

Další překvapení na úkor favoritů se zrodilo na tenisovém Australian Open. Prvním finalistou mužské dvouhry se stal nenasazený Francouz Jo Wilfried Tsonga, který v semifinále roznesl světovu dvojku Rafaela Nadala ze Španělska. O vítězce ženské dvouhry se rozhodne mezi Ruskou Marií Šarapovovou a Srbkou Anou Ivanovičovou. Šarapovová hladce porazila indisponovanou Srbku Jankovičovou, Ivanovičová si poradila se Slovenkou Hantuchovou.

Článek

Překvapení Australian Open Francouz Jo Wilfried Tsonga na své cestě do semifinále vyřadil Murrayho, Gasqueta či Južného a vlétl od prvního míčku i na druhého hráče světa Rafaela Nadala. Hned ve druhém gamu si vytvořil brejkbol, který skvělým přechodem na síť využil. Španěl se i nadále těžko vyrovnával s hrou osmatřicátého hráče světa, která byla založena na tvrdých úderech k základní čáře a bleskovému přechodu na síť.

Dvaadvacetiletý Tsonga si navíc pomáhal nevypočitatelnými míči s vysokým odskokem. Díky této taktice prorazil Nadalovi v první sadě podání ještě jednou a vyhrál ji 6:2. Druhý set přinesl vyrovnanější bitvu, bojovalo se však především o Nadalovo podání. Znovu ve druhé hře měl Tsonga k dispozici dva brejkboly, oba ještě trojnásobný vítěz French Open odvrátil. To už se mu nepodařilo v osmé hře, v níž jeho soupeř získal brejkbol díky perfektnímu úderu na síti a v následující výměně hned první z nich proměnil. Vítězství ve druhé sadě získal čtyřmi esy v řadě v závěrečné hře druhého setu.

Ve třetím dějství si nejdříve Nadal vybojoval světovým prohozem dva brejkboly. Oba dokázal nenasazený Francouz odvrátit. Hned v následující hře naopak Tsonga získal servis svého soupeře a třetí set tak vyhrál 6:2. Tsonga se poprvé v kariéře probojoval do finále grandslamového turnaje. V neděli se v něm utká s lepším z dvojice Federer - Djokovič.

Jankovičovou trápily zdravotní problémy

Dvacetiletá Šarapovová vstoupila do svého desátého semifinále na grandslamu tak, jak zakončila čtvrtfinálový souboj se světovou jedničkou Belgičankou Justine Heninovou. Agresivní a přesnou hrou nutila Jankovičovou k chybám a sama sbírala jeden vítězný míč za druhým.

Brzy získala výhodu dvojnásobného brejku, jenže vzápětí ji opustila jistota a o první sadu ještě musela bojovat. Nakonec Šarapovová využila při svém podání až šestý setbol a úvodní set získala v poměru 6:3.

Také v druhém dějství ztratila Jankovičová hned svůj první servis, navíc ji začaly trápit zdravotní problémy, kvůli nimž si musela vyžádat ošetření. Po návratu na dvorec Srbka viditelně přemáhala bolest v zádech a levém stehenním svalu a jen obtížně se pohybovala. Utkání dohrála s velkým sebezapřením, nakonec se jí alespoň podařilo odvrátit "kanára".

Rozhodl nepodařený volej Hantuchové

Zápas mezi Slovenkou Danielou Hantuchovou a Srbkou Anou Ivanovičovou vypadal po prvním setu jako jednostranná záležitost. Rodačka z Popradu totiž uštědřila čtvrté nasazené Ivanovičové „kanára“ a úvodní set vyhrála 6:0.

Přemožitelce Venus Williamsové ze čtvrtfinále se ale podařilo zvítězit ve druhém setu 6:3. Ve třetím dějství si obě hráčky držely svá podání. V devátém gamu za stavu 4:4 získala Ivanovičovová po nevynucených chybách deváté nasazené Hantuchové dva brejkboly. Při druhém z nich pokazila Slovenka volej na síti a darovala tak své soupeřce vedení ve třetím setu 5:4. Hned svůj první mečbol dvacetiletá Srbka využila a postoupila do finále Australian Open.

AUSTRALIAN OPEN 2008
Muži, dvouhra - semifinále:
Tsonga (Fr.) - Nadal (2-Šp.) 6:2, 6:3, 6:2.
Muži, čtyřhra - semifinále:
Clément, Llodra (7-Fr.) - Coetzee, Moodie (JAR) 6:3, 7:6 (11:9).
Ženy, dvouhra - semifinále:
Ivanovičová (4-Srb) - Hantuchová (9-SR) 0:6, 6:3, 6:4. Šarapovová (5-Rus.) - Jankovičová (3-Srb.) 6:3, 6:1.
Ženy, čtyřhra - semifinále:
A. Bondarenková, K. Bondarenková (Ukr.) - Medinaová, Ruanová (10-Šp.) 6:2, 6:4.
Smíšená čtyřhra - čtvrtfinále:
Sun Tchien-tchien, Zimonjič (5-Čína/Srb.) - Blacková, Hanley (1-Zimb./Austr.) 4:6, 7:6 (9:7), 10:8, Jen C', Knowles (3-Čína/Bah.) - Čchia-ťün Čchung, Erlich (6-Tchaj-wan/Izr.) 6:4, 6:4.

Reklama