Hlavní obsah

Francouzská média se ptají, kdo zastaví uragán zvaný Tsonga

PAŘÍŽ

Marťan, klidná síla, uragán - tyto příměry používá páteční francouzský tisk v souvislosti s novým národním hrdinou Jo-Wilfriedem Tsongou. Dvaadvacetiletý tenista během dvou týdnů vyprovodil z Melbourne řadu zvučných soupeřů včetně světové dvojky Španěla Rafaela Nadala a v neděli bude senzačně na Australian Open bojovat o trofej.

Článek

Francouzské televize i rozhlasové stanice Tsongovo vítězství nad Nadalem řadily ve svých zpravodajstvích hned za zprávy o skandálu banky Société Générale a i v pátek se s nimi tenisový hrdina dělí o první stránky novin. Média označují Tsongu za uragán, který smete vše, co mu přijde do cesty.

"Kdo zastaví Jo-Wilfrieda Tsongu?" ptá se Le Parisien. Většina deníků připomíná, že poslední francouzské vítězství na grandslamovém turnaji se datuje do roku 1983, kdy Yannick Noah vyhrál Roland Garros. V Austrálii zvítězil Francouz jen jednou - v roce 1928 Jean Borotra.

Wilander ocenil hlavně prudký bekhend

Sportovní deník L'Équipe věnuje Tsongovu příběhu pět stran a způsob, jakým vítězství nad Nadalem dosáhl, označil za nevídaný. Například bývalý tenisový šampión Mats Wilander mu předpověděl velkou budoucnost a z jeho tenisové kuchyně ocenil hlavně prudký bekhend.

Le Parisien ve výčtu Tsongových největších zbraní jmenoval kromě bekhendu také podání a dobrou psychiku. Le Figaro píše o "fyzičce Marťana" a Tsongu označuje za "klidnou sílu".

Mimořádné nadšení zavládlo také v Coulaines nedaleko Le Mans, kde žijí tenistovi rodiče a kde nový objev s tenisem začínal. Veselí tamních obyvatel televizní štáby doslova hltaly. Tsongovi rodiče dnes nad ránem odletěli do Melbourne, aby si mohli na vlastní kůži nedělní finále vychutnat.

Reklama

Související témata: